Una dona camina amb la bossa de la compra pel barri de la Ribera de Barcelona (EFE/Quique Garcia)
Una dona camina amb la bossa de la compra pel barri de la Ribera de Barcelona (EFE/Quique Garcia)

Les funeràries ja registren més d'11.000 morts per coronavirus a Catalunya

Les morts diàries per coronavirus a Espanya baixen a 179 les últimes 24 hores i els nous positius també cauen a 604

RedaccióActualitzat

La pandèmia del coronavirus ja ha deixat 11.050 persones mortes, segons les dades que les funeràries reporten al Departament de Salut. En les últims 24 hores han mort 85 persones més per la malaltia. Les dades dels hospitals continuen mantenint l'estabilitat amb tendència a la baixa. Aquest divendres hi ha hagut 397 positius nous (dijous van ser 386) i 31 morts (dijous, 58).

En total, s'han detectat 60.404 casos positius de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya amb una prova diagnòstica (test ràpid o PCR). A aquests casos cal sumar-hi les 168.640 persones que presenten símptomes i que un professional facultatiu classifica com a possible contagi. Sumats superen els 228.000 casos.

 

 

Des de l'inici de l'epidèmia han mort 6.375 persones.

 

 

El nombre de persones ingressades greus és ara de 428. Un total de 3.928 persones han estat ingressades a l'UCI en algun moment pel virus. Al mateix temps, s'han donat 34.117 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb Covid-19.

 

 


Espanya: Baixa la xifra de morts i de nous contagis

Les morts diàries per coronavirus a Espanya han baixat significativament en les últimes 24 hores i són 179, segons ha informat aquest dissabte el Ministeri de Sanitat. Es tracta de mig centenar de finats menys que els registrats divendres (229) i una xifra també menor a les de dijous i dimecres.

La caiguda del nombre de positius confirmats per PCR en un dia també ha estat rellevant i són 604, amb un increment de només el 0,27% i lluny dels 1.095 positius de fa 24 hores.

En total, des de l'inici de la pandèmia per la Covid-19 s'han registrat 26.478 morts i 223.578 contagis arreu de l'estat espanyol. Pel que fa a les hospitalitzacions, hi ha hagut 489 nous ingressos -762 ahir- i 70 entrades a l'UCI, 15 menys que fa 24 hores.


46.000 possibles casos a les residències catalanes

Pel que fa a les residències de gent gran, un total de 12.406 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus i 34.067 són casos sospitosos. A les residències hi conviuen unes 64.000 persones.

A més, 4.261 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació.

Segones les dades de les funeràries, a les residències han mort 3.271 persones.145 han mort en un centre sociosanitari i 606 al domicili. La resta, fins a arribar a les 11.050 persones, són morts a hospitals o casos no classificables per falta d'informació.

El Departament de Salut també ofereix les dades per regions sanitàries, de les quals ara depèn el calendari de desconfinament.

 

Més de 60.000 casos

El ritme de contagis diaris a Catalunya fa dies que va a la baixa, però just ahir es van superar els 60.000 casos des de l'inici de l'epidèmia. Són persones que han donat positiu. Per tant, totes les persones a qui no se li ha fet la prova no surten en aquestes estadístiques.

Per controlar l'epidèmia serà clau identificar al més aviat possible els nous contagis, i aquí hi tindran un paper clau els CAPs. Ja s'estan preparant per fer proves PCR. La setmana que ve, els tests s'hauran de fer a totes les persones amb símptomes. Als CAPs hi haurà d'haver el material per fer l'extracció de les mostres, que després s'enviaran al laboratori de l'hospital més proper.

 

El programa Orfeu es posa en marxa, amb retard

El govern va anunciar fa un mes la posada en marxa immediata del programa Orfeu, amb l'objectiu de fer en sis setmanes 170.000 proves de PCR per diagnosticar la Covid-19. Per aconseguir-ho, es comptava amb la col·laboració de centres de recerca de Barcelona. Doncs bé, no ha estat fins aquesta setmana que s'han començat a fer els primers testos.

La posada en marxa de tot l'engranatge ha estat molt complexa. No s'ha pogut posar a punt fins aquesta setmana, més tard del que es pensava. Ara, el dispositiu -que reforça la capacitat de fer PCR dels hospitals catalans- comença a agafar velocitat de creuer. La intenció és completar les proves en un màxim de cinc setmanes.

El Departament de Salut ha aprovat una segona fase, de 119.000 PCR, que s'activaria en funció del balanç de la primera.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut