Antoni Campañà. "Barricada de joguina, carrer Diputació", agost 1936
Antoni Campañà. "Barricada de joguina, carrer Diputació", agost 1936

Les fotos de "la capsa vermella", amagades des de la Guerra Civil

Les imatges captades per Antoni Campañà entre 1936 i 1939 les va trobar la seva família dues dècades després de la seva mort

RedaccióActualitzat

Durant 70 anys, les prop de 5.000 fotografies que va fer el fotògraf Antoni Campañà durant la Guerra Civil van estar guardades en dues caixes vermelles. Molt anys després de la seva mort, el 1989, la seva família les va trobar accidentalment i ara se n'ha emès un documental al Sense Ficció.

Va ser el 2018 quan la família va descobrir un conjunt d'imatges de gran qualitat artística i rellevància històrica de com el conflicte va impactar la població de Barcelona.

'Miliciana en una barricada del carrer Hospital', 1936, juliol
'Miliciana en una barricada del carrer Hospital', 1936, juliol (Arxiu Campañà)

El seu descobriment es va traduir primer en l'exitós llibre "La capsa vermella" el 2019. Ara es pot veure a l'exposició "La guerra infinita", fins al 18 de juliol al MNAC.

 

Amagar el que "no volia recordar"

Campañà les va ocultar després del 39. No estan clars els motius, però la família i els comissaris de l'exposició aventuren que Campañà simplement volia oblidar un període del qual tenia "molt mal record". Les fotos retrataven uns anys dolorosos i "no volia recordar", apunta un dels seus nets, Toni Monné Campañà.

Un altre motiu per ocultar les imatges era protegir la identitat dels republicans durant la postguerra.

 

Més de 5.000 fotografies durant la guerra

Les fotografies de Campañà traslladen una "mirada complexa" d'aquells anys, que fuig del "blanc i el negre" sobre què va representar el conflicte civil.

'Església de la Concepció', 1936-1937
'Església de la Concepció', 1936-1937 (Arxiu Campañà)

Les milicianes, els refugiats que arriben de Màlaga a Barcelona el gener de 1937, la runa després dels bombardeigs, els menjadors populars, l'enterrament de Durruti, la retirada republicana, les desfilades franquistes... són alguns dels temes que va immortalitzar.

A partir del 39, el fotògraf va tancar aquesta carpeta de la seva vida (en les capses vermelles) i va intentar adaptar-se al nou context -en part gràcies a un amic fotògraf afí al règim que el va ajudar-, recuperant el gust per altres temes com l'esport, els paisatges o escenes de la modernitat quan aquesta va arribar a l'estat espanyol.

'Refugiats de Màlaga a l'estadi de Montjuïc'
'Refugiats de Màlaga a l'estadi de Montjuïc' (Arxiu Campañà)

Abans de la guerra, Campañà s'havia iniciat en la fotografia pictorialista i havia estat un dels més premiats a nivell internacional. De fet, la seva obra ja formava part de la col·lecció del MNAC com a representant del pictorialisme català.

Amb motiu d'aquesta exposicióla família ha decidit cedir al museu un nou i important dipòsit de 63 fotografies d'aquesta etapa, que també es mostren a l'exposició.


La mirada crua de la guerra

Pel comissari i fotoperiodista Plàcid Garcia-Planas, la millor fotografia de Campañà és haver amagat en una capsa les 5.000 fotos de la Guerra Civil, perquè fent-ho ens retrata com a societat.

'Menjador per a pobres', 1936
"Menjador per a pobres", 1936 (Arxiu Campañà)

Garcia-Planas diu que editar fotos de Campañà de la Guerra Civil és exactament igual que mirar fotografies de Síria, amb les mateixes tensions ètiques i estètiques.

El fotoperiodista destaca de Campañà que és un fotògraf sense filtre, que ho fotografia tot, no per equidistant sinó perquè és fotògraf de mena.

'Ferrocarrils del Nord. Pintant els trens amb propaganda antifeixista', 1936-1937
"Ferrocarrils del Nord. Pintant els trens amb propaganda antifeixista", 1936-1937 (Arxiu Campañà)
'Cavalls morts', 1936
"Cavalls morts", 1936 (Arxiu Campañà)
'Caos postbombardeig, Barceloneta'
"Caos postbombardeig, Barceloneta" (Arxiu Campañà)
'Saqueig de les oficines de la Italia-Cosulich-Lloyd Triestino'
"Saqueig de les oficines de la Italia-Cosulich-Lloyd Triestino" (Arxiu Campañà)
'El pas dels vencedors. Desfilada de la victòria franquista a Barcelona', 1939
"El pas dels vencedors. Desfilada de la victòria franquista a Barcelona", 1939 (Arxiu Campañà)
'Exhibició de les mòmies de les monges, convent de les Saleses, passeig de Sant Joan', Barcelona 1936
'Exhibició de les mòmies de les monges, convent de les Saleses, passeig de Sant Joan', Barcelona 1936 (Arxiu Campañà)
'Dues dones després d'un bombardeig', 1937
"Dues dones després d'un bombardeig", 1937 (Arxiu Campañà)

Aquesta exposició forma part del programa "Guerra Civil. Art, conflicte i memòria", que s'exposarà fins al setembre. En aquest marc, el museu ha programat un conjunt de projectes expositius i d'activitats articulats a partir de la Guerra Civil espanyola.

ARXIVAT A:
Guerra Civil espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut