Barcelona

Les forces polítiques de l'oposició critiquen l'acord de governabilitat entre CiU i ERC

Als partits de l'oposició no els ha agradat el contingut de l'acord de governabilitat entre CiU i ERC. Les formacions favorables al dret a decidir reclamen que el pacte s'obri a la resta de forces polítiques i socials, mentre que el PP i Ciutadans creuen que l'entesa provocarà divisió i frustració.

RedaccióActualitzat
Des de l'oposició han criticat l'acord de govern entre CiU i Esquerra. Els partidaris del dret a decidir, perquè no se'ls ha tingut en compte. I els detractors, perquè consideren que el pacte divideix en lloc de cohesionar. Des del PSC, Pere Navarro ha dit a "Els matins" de TV3 que un pacte que tingui com a únic element la consulta per a l'autodeterminació és un camí equivocat. El primer secretari del PSC ha afegit que per fer polítiques econòmiques urgents, Mas, si és investit president, ha de recuperar les converses amb Mariano Rajoy sobre el pacte fiscal. La presidenta del Partit Popular català, Alícia Sánchez-Camacho, ha vist amb preocupació l'acord, que ha qualificat de pacte d'interessos per mantenir el poder i separar Catalunya d'Espanya.

De nou des del PSC, Maurici Lucena ha trobat el pacte precipitat i incoherent: "És precipitat perquè no encaixa ni en el programa dels uns ni en el dels altres, i alguna de les mesures que inclou són clarament contràries a les que, per exemple, Convergència i Unió ha estat defensant a la legislatura passada i també en el seu programa electoral".

Dolors Camats, per part d'Iniciativa, opina que "el dret a decidir correspon al poble de Catalunya i ha de ser amb la pluralitat del poble de Catalunya. Dir-nos que la consulta serà el 2014 però que si CiU i Esquerra ho decideixen es podrà prorrogar és no haver entès que o això és un acord nacional o això és un acord polític". Des de la CUP, David Fernàndez afirma que "un acord pel dret a decidir, per l'autodeterminació del nostre poble, hauria de ser multipartit i multisocial, o sigui no només amb agents polítics. Lamento que sigui un acord excloent i que fins i tot s'atribueixin la prerrogativa d'ells dos de tirar-lo endavant o prorrogar-lo".

El popular Enric Millo creu que Artur Mas serà un "home de palla" i que el govern, en realitat, està en mans d'Esquerra. També augura "una legislatura no-ni". El diputat popular també retreu a CiU i Esquerra que hagin pactat un objectiu, per ell, impossible: "Posar data a un referèndum que no es podrà fer és posar data de caducitat a aquesta legislatura. Fixar objectius irrealitzables és d'una grandíssima irresponsabilitat. Per tant, per segona vegada en poc temps Convergència i Unió comet el seu pitjor error polític de la història".

Pel que fa a Ciutadans, el seu líder, Albert Rivera, ha afirmat que el pacte entre CiU i ERC suposa "un mal dia" per a Catalunya. Segons Rivera, l'acord segellat per Mas i Junqueras és "un full de ruta secessionista" per tapar el "fracàs de Mas", en al·lusió als resultats electorals del 25-N. El dirigent ha afegit que l'aposta sobiranista només aguditzarà la crisi a Catalunya perquè hi haurà "més fugida d'empreses, menys ocupació i es recaptaran menys impostos pel descens de l'activitat econòmica".

Això, després que el número 2 de C's, Jordi Cañas, ha vaticinat abans de la firma que l'acord durà a un conflicte institucional: "El que suma Esquerra i Convergència i Unió és el que divideix el conjunt de la societat catalana. Dissortadament, hem constatat que aquest acord de govern es fonamenta en una suma que divideix. Tenim una situació molt complicada que portarà segurament a un conflicte polític i institucional d'una magnitud que desconeixem".






Anar al contingut