Madrid

Les forces d'esquerra i nacionalistes demanen a Sánchez un pacte d'esquerres

.

RedaccióActualitzat

Pablo Iglesias ofereix un pacte a Sánchez

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat relaxar el to utilitzat per Sánchez i Rajoy, i ha demanat al candidat socialista que es replantegi una coalició d'esquerres:

"D'aquí a uns minuts es consumarà el fracàs del seu pacte amb Ciutadans, el rebutgem nosaltres, compromís, els grups catalans i bascos. Aquests grups que li dic fa uns dies van assenyalar una altra via possible, que tindria més vots a favor que en contra. Li torno a estirar la mà, ja sap el què votarem tots els que estem aquí, però a partir d'aquesta nit podem treballar perquè hi hagi un govern a la valenciana. Li accepto el condicionant que hi hagi el PSOE, accepti un altre condicionant, que hi hagi Compromís, IU, ERC, PNB i DiL."

Iglesias ha demanat a Sánchez que es miri els partits independentistes catalans amb uns altres ulls, "no són monstres", ha dit, i li ha reclamat que es plantegi pactar amb ells.

Gabriel Rufián s'estrena al Congrés

El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha defensat el dret dels pobles a decidir el que vulguin, s'ha definit com xarnego i independentista, i ha dit que aquesta és la derrota de PP, PSOE i Ciutadans.

Rufián no ha fet cap referència a la investidura ni a la votació d'aquest divendres, i s'ha dedicat a fer una intervenció de to líric, amb al·lusions als seus avis i els seus pares. Ha fet referència, però, a la reforma constitucional feta el 2012 per incorporar el pagament del deute reclamat per Alemanya i la UE, i que es va fer "sense que ningú votés."

El representant d'ERC també ha comparat Albert Rivera amb Donald Trump, i l'ha acusat d'haver sortit del ple del Parlament de Catalunya per no condemnar el franquisme.

Francesc Homs li recorda Catalunya

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha dit que, al seu parer, el debat ha posat sobre la taula tres opcions: eleccions, una gran coalició o un govern de canvi. Segons Homs, d'aquestes tres opcions, la que ha obtingut més suport és la d'un govern de canvi.
Per això, el portaveu de Democràcia i Llibertat ha dit que votarien no a la investidura de Sánchez, sobretot per per dues raons fonamentals:

"El que ens proposa no és canvi ni comporta assumir riscos ni els reptes plantejats, ni en el terreny econòmic ni en el terreny social ni tampoc en el que és central, la qüestió de Catalunya."

Homs ha criticat a Sánchez que hagi fet un discurs de tràmit i que no hagi fet un sol esforç per crear un clima diferent a partir de dilluns. Tot i així, Homs ha reiterat la seva disponibilitat al diàleg per intentar arribar a acords, sense vetos previs.

Segons Homs, el PSOE no ha donat al problema català la importància que té. Així ho ha expressat:

"Crec sincerament que si no hi hagués sobre la taula el tema català, avui hi hauria govern."

 

Aitor Esteban, del PNB, ofereix diàleg a partir de dilluns

El portaveu del Partit Nacionalista Basc, Aitor Esteban, ha aprofitat la seva intervenció per expressar l'escepticisme del seu partit per la candidatura de Sánchez, perquè recelen de l'acord amb Ciutadans que, ha dit, és tan extens que no deixa gaire marge per res més. Esteban ha dubtat que la intenció del PSOE sigui formar govern:

"Estem ja en fase de campanya electoral, o de veritat volem un acord?"

Esteban ha afirmat que a Espanya hi ha societats diferents que se senten diferents, i que no sap què pensa el candidat i el seu partit sobre aquestes diferències, i que caldria més concreció:

"Portem 40 anys de bones paraules, les bones paraules i les generalitzacions ja no són suficients, estem en una altra etapa."

El portaveu del PNB ha dit que la coincidència del procés català i la desaparició d'ETA és "un moment de gran oportunitat", però que "cal ser valent i prendre riscos" per aprofitar-la. Ha acabat dient que no estan tancats a negociar a partir de dilluns, però que caldran acords que "respectin els interessos de tots."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut