Recreació de la sonda Perseverance arribant a Mart (NASA)

Les fites a l'espai per al 2021: Mart i rodatges de pel·lícula a l'ISS

Es preveu l'arribada de tres naus a Mart i l'enregistrament de dos films a l'Estació Espacial Internacional

RedaccióActualitzat

El 2021 serà un any molt intens a l'espai. Són uns quants els països que tenen en marxa missions que s'aniran concretant els pròxims mesos. Moltes amb un mateix objectiu: Mart

La missió Perseverance ha d'arribar al planeta vermell el 18 de febrer. De moment, la NASA ha divulgat una animació amb el que han de ser els últims instants del viatge. Hi ha posat música, efectes sonors i un bon titular: "Set minuts de terror".

És el temps que trigarà la sonda, no tripulada, a travessar l'atmosfera de Mart, tot passant dels 20 mil quilòmetres per hora als 3 per hora al moment d'aterrar. Un cop a la superfície, el Rover Perseverance començarà la seva feina, de dos anys, a la recerca de possibles restes de vida microbiana.

Mira aquí l'animació de les pròximes missions espacials:

 

 

Una setmana abans que els nord-americans, cap al 9 de febrer, està previst que hi arribi la sonda Al-Amal, enviada per la Unió dels Emirats Àrabs. No hi aterrarà, es limitarà a orbitar el planeta vermell durant uns quatre anys, però ja serà tota una fita haver-hi arribat i transmetre dades sobre l'atmosfera marciana.

El següent torn és per a la Xina. La nau Tianwen 1 hi arribarà per les mateixes dates. Hi estarà orbitant algunes setmanes i, finalment, també deixarà anar un Rover d'investigació sobre la superfície.

El gegant asiàtic es consolida com a gran potència espacial. I aquest 2021 apujarà les apostes enlairant la primera peça de la seva pròpia estació espacial permanent, la Tianhe.

 


Però els Estats Units no volen perdre pistonada i continuaran enviant astronautes a l'Estació Espacial Internacional, amb les noves naus Crew Dragon, acabades d'estrenar.

Com que són d'un propietari privat, l'empresa Spacex, d'Elon Musk, es lloguen al millor postor i, si tot va com està previst, abans que s'acabi l'any tindran un passatger d'excepció, l'actor Tom Cruise, que s'hi embarcarà per rodar algunes escenes de la seva pròxima pel·lícula i per demostrar, un cop més, que per a ell no hi ha cap missió impossible.

Si no s'afanyen, però, podrien no ser els primers a fer cinema a bord de l'ISS. Hi ha una missió Soiuz, també prevista per abans que acabi l'any, que hi vol dur també un equip de rodatge, en aquest cas amb una actriu russa, que encara s'ha d'escollir.

El nou supertelescopi espacial James Webb ha de substituir el Hubble

Aquest 2021 també es començarà a provar la nova càpsula Starliner, de Boeing.

Primer, al març, volarà fins a l'ISS, sense tripulació i, si tot va bé, al juny podria enlairar-se la primera Starliner amb tres astronautes a bord, amb destinació a l'Estació Espacial Internacional.

 

A finals d'any també té previst el seu primer pas la missió Àrtemis, amb què la NASA vol tornar a la lluna l'any 2024. Serà un primer vol, no tripulat, d'anada i tornada, sense tocar la superfície de la lluna, per provar el nou coet SLS i la càpsula Orion.

I Europa? Doncs la fita més important de l'ESA aquest 2021, en col·laboració amb la NASA i el Canadà, és enlairar -a l'octubre- el nou supertelescopi espacial James Webb, destinat a ser el substitut del Hubble i capaç d'observar l'Univers amb un nivell de detall mai vist.

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologiaNASAEstació Espacial Internacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut