María Jesús Montero: "El control reforçat de les finances de la Generalitat es mantindrà"
María Jesús Montero: "El control reforçat de les finances de la Generalitat es mantindrà"

Les finances del govern, controlades fins que "faci una declaració" que respecti la llei

Ho ha afirmat la ministra d'Hisenda, que també ha dit que a Catalunya "hi ha hostilitat entre els ciutadans depenent del que pensin"

Actualitzat

El govern espanyol assegura que mantindrà el control de les finances de la Generalitat fins que no hi hagi una declaració expressa que els diners que arriben de l'Estat només es destinen a pagar serveis fonamentals.

Aquesta vigilància sobre els comptes catalans està vigent des del 2015, i no hi ha cap motiu per deixar-la d'aplicar segons ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero.

"Haurem de veure que el mateix govern faci una declaració expressa que en cap moment tingui cap interès a saltar-se la legalitat vigent. Ha de fer una expressió clara que en cap moment es derivarà aquests diners per a un altre fi que no sigui estrictament el que preveu la normativa. I fins que aquesta situació no es produeixi, el control reforçat s'ha de mantenir."

Sense uns nous pressupostos de l'Estat per a aquest any, el Ministeri d'Hisenda està treballant en la fórmula per poder transferir a les autonomies les entregues a compte del sistema de finançament autonòmic i un altre paquet per la recaptació d'impostos. A Catalunya li corresponen 1.400 milions que ara com ara no se sap de quina manera es podran enviar.

"S'està estudiant, s'està treballant i la voluntat política és poder fer-ho abans que es facin fins i tot les eleccions generals. Però no depèn de la meva voluntat, sinó que depèn que els serveis jurídics puguin evacuar aquest informe sense que es generi deute per a l'Estat. Estem buscant la fórmula però el que no podem fer és saltar-nos la legalitat."

D'altra banda, Montero ha afirmat que seria una "magnífica notícia" que la Generalitat es pogués tornar a finançar als mercats.
 

La ministra d'Hisenda durant l'entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio"​ 

"Hi ha hostilitat als carrers de Catalunya"

La ministra també ha parlat del conflicte amb Catalunya i, concretament, de les declaracions del president andalús, el popular Juanma Moreno, que, fa uns dies, va acusar el govern de la Generalitat de voler "trepitjar" i "marginar" els catalans d'origen andalús. A la socialista sevillana María Jesús Montero, que va ser consellera d'Hisenda de la Junta, li "fa pena" l'actitud de Moreno, però també es queixa de l'"hostilitat" que, segons ella, es viu "als carrers i als pobles de Catalunya."

María Jesús Montero: "A mi em fa pena que permanentment en el debat polític s'utilitzi Catalunya, que s'utilitzi algunes parts de l'Estat perquè siguin armes llancívoles contra uns altres ciutadans. Aquests comportaments s'han de recriminar. No condueixen a res bo. Hi ha partits que insisteixen a enfrontar territoris i ciutadans (···). A mi em fa pena escoltar-ho de boca del president de la Junta d'Andalusia, però amb fa pena també la situació que es viu moltes vegades als carrers, als pobles de Catalunya, on certament hi ha una certa hostilitat entre els ciutadans depenent del que pensin..."

Mònica Terribas: "Vostè ho ha notat això?"

María Jesús Montero: "Jo sí, jo ho he notat, hi tinc família..."

Mònica Terribas: "On?"

María Jesús Montero: "A Barcelona mateix. Tinc família, tinc persones allà. Dins d'una mateixa família hi ha persones independentistes i persones que no ho són, i això fa que moltes vegades les relacions familiars siguin complexes, i quan el conflicte polític arriba a capitalitzar fins i tot les mateixes relacions familiars, tots els partits hauríem d'intentar la fórmula del diàleg."


Recordem que, després de les declaracions de Juanma Moreno, el president de la FECAC, Daniel Salinero, va dir que no creia que s'estiguessin vulnerant els drets dels andalusos, tot i mostrar-se preocupat per la situació política que hi ha a Catalunya.

ARXIVAT A:
PSOEPressupostos Generals de l'EstatGeneralitat de CatalunyaProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut