Barcelona

Les feines de casa farien pujar el PIB un 23% si fossin remunerades

Un estudi constata que les dones dediquen el doble de temps que els homes a les tasques domèstiques

RedaccióActualitzat

Un cop d'ull a qualsevol mercat permet veure més dones que homes fent la compra. I el mateix passa amb la resta de tasques domèstiques, des de la cuina a la neteja o la cura de persones dependents. És cert que la dedicació dels homes va a l'alça, però encara s'està lluny de la igualtat.

Un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Institut Català de les Dones posa per primera vegada una xifra a l'impacte econòmic del treball no remunerat a les llars catalanes.

 

 

Si al Producte Interior Brut, que el 2015 fregava els 215.000 milions d'euros, li afegíssim els 50.000 milions que suposa el treball domèstic, el PIB creixeria un 23% i superaria els 265.000 milions.

Les dones contribueixen el doble que els homes a aquestes feines i, per contra, dediquen menys temps que els homes al treball remunerat. Segons Carme Poveda, de la Cambra de Comerç de Barcelona, les dones cobrarien molt més del que cobren.

 

"Els ingressos de les dones augmentarien un 25% pel fet d'igualar la distribució de les tasques domèstiques i del treball remunerat. això significa 8.852 milions d'euros més per a les dones."

 

Un altre estudi presentat pel govern, sobre la desigualtat salarial, posa en relleu que les diferències entre el que cobren homes i dones ha augmentat amb la crisi.

El salari mitjà anual de les dones era el 2014 un 26% inferior al dels homes, dos punts més que al 2008. En números absoluts, això representa al voltant de 7.000 euros menys per any.

Per hora treballada, la bretxa salarial se situa en gairebé el 16% i afecta tots els trams d'edat. És més alta en les dones amb nivells educatius més baixos, les estrangeres i les que treballen al sector serveis.

Les diferències s'agreugen en el cas de dones que treballen a temps complet i amb contracte indefinit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut