La despesa per alumne es duplica a l'escola concertada i privada
La despesa per alumne es duplica a l'escola concertada i privada
Barcelona

Les famílies catalanes es gasten entre 350 i 1.500 euros per fill en la tornada a escola

Les organitzacions de consumidors recomanen aprofitar material de l'any anterior, fugir de les marques i no comprar-ho tot al mateix establiment comercial

RedaccióActualitzat

Dilluns comença un nou curs escolar per a 1.570.011 alumnes matriculats als centres públics, concertats i privats de Catalunya.

La Unió de Consumidors de Catalunya calcula que, aquest any, les famílies catalanes es gastaran entre 350 i 1.500 euros per pagar la tornada dels seus fills a escola. En aquest pressupost, s'hi comptabilitzen les despeses en material escolar, llibres, l'uniforme, el menjador escolar, el transport i les activitats extraescolars. La despesa total pot variar de manera important depenent de si els estudiants van a un centre públic o a un de privat o concertat. 

En el cas d'un alumne de Primària que no es quedi al menjador escolar, no faci extraescolars i no necessiti l'hora d'acollida, la despesa familiar està al voltant dels 350 euros en una escola pública  i de 650 a la concertada.

Per a un nen o nena que necessiti acollida matinal, menjador i transport, i, a més, faci alguna activitat extraescolar, la forquilla de despesa puja als 600 euros a la pública i els 975 a la concertada.  A les escoles privades, que no reben finançament públic, el cost de començar el curs puja gairebé fins als 1.500 euros.

Els llibres, la despesa principal

Els llibres de text continuen sent la partida amb més pes en la despesa familiar per a la tornada a l'escola, amb imports que van dels 75 euros en les etapes d'Infantil als 300 de Batxillerat.

Aquesta és la principal despesa en l'inici del curs, malgrat que cada cop hi ha més reciclatge de llibres de text i augmenta el nombre d'escoles que no en fan servir perquè utilitzen material propi.

Recomanacions per reduir despeses

La Unió de Consumidors recomana que abans de sortir a comprar el material escolar es faci una llista del productes que són realment necessaris per començar el curs.

També recomana no comprar tot el material a la vegada ni al mateix establiment, ja que hi pot haver variacions importants de preus entre uns llocs i altres.

També cal revisar si es pot aprofitar el material, la roba i els llibres de l'any anterior o d'altres membres de la família. La UCC també recomana fugir de les marques i dels productes escolars que fan servir personatges d'animació o de la televisió com a reclam, perquè aquests recursos de màrqueting serveixen per encarir el producte.

Si l'escola fa servir uniforme, convé revisar les peces de l'any anterior i comprar lots de samarretes o roba interior que es poden aconseguir a millors preus.

Anar al contingut