Les famílies assumeixen la meitat del cost del càncer: 9.000 milions d'euros l'any

Promoure el cribratge, la detecció precoç i una vida saludable pot evitar 55.000 morts per càncer a l'any, segons un estudi de l'Aecc

Actualitzat

El càncer suposa un cost per a Espanya de 19.300 milions d'euros a l'any, dels quals el 45% els paga el malalt, segons un estudi encarregat per l'Associació Espanyola contra el Càncer, Aecc, que ha fet públic en motiu del Dia Mundial contra les Malalties Oncològiques que se celebra aquest dimarts.

El càncer afecta un milió i mig de persones a Espanya. Cada any se'n diagnostiquen 275.000 nous casos,- uns 800 casos al dia-, i cada any moren 110.000 persones per malalties oncològiques, 300 persones al dia.

Amb aquestes xifres, l'estudi planteja el càncer com el "principal problema sociosanitari" que hi ha actualment a Espanya, que representa un 1,6% del PIB, un cost similar al del pressupost d'una comunitat autònoma com Madrid.

Un sistema d'intel·ligència artificial millora la detecció precoç de càncer de mama
Es pot detectar més aviat el càncer a través de les mamografies (Health.mil)


El malalt paga la meitat del cost

Els pacients i les famílies assumeixen gairebé la meitat dels costos, - un 45%-, que representa la malaltia i que es deriven de les baixes, incapacitat, cures, despeses mèdiques i trasllats. El 55% restant l'assumeix el sistema sanitari del país.

Mario Ezquerra, consultor expert d'Oliver Wyman que ha fet l'estudi per l'Aecc, ha explicat que dels 19.300 milions d'euros totals, 7.300 milions es gasten el mateix any del diagnòstic, sobretot en tractaments mèdics, que és on l'Estat en costeja el 55%.

Peró els 12.000 milions de les despeses restants que es fan després del primer any del diagnòstic, les famílies n'assumeixen el 68%. Són sobretot despeses indirectes causades per la pèrdua de la feina del malalt o del cuidador principal.

En aquest sentit, l'estudi destaca que el 40% dels nous casos diagnosticats es fan a persones en edat laboral, el que representa el 62% de l'impacte econòmic de la malaltia.

També es calcula que les despeses mèdiques directes suposen 9.330 milions d'euros, on s'hi compten tractaments, seguiments, farmàcia, parafarmàcia i atencions mèdiques addicionals que paga el pacient com les cures pal·liatives i prevenció de la fertilitat; 2.220 milions corresponen a despeses directes no mèdiques, que inclouen les de transport, menjar, equipament, allotjaments, i les que reben subvenció de l'Estat com el transport a la radioteràpia; i 7.700 milions són de despeses indirectes, com ara les que es deriven de la pèrdua d'ingressos i productivitat laboral.

Els costos dels tractaments mèdics els assumeix en un 55% els sistema sanitari

 

90.000 euros per família

L'estudi fet públic per l'Aecc, destaca que les despeses varien segons el tipus de càncer. Però segons Ezquerra la despesa per una família durant tot el procés és molt elevada.

"Estimem que en tot el procés oncològic una família gasta al voltant de 90.000 euros"

 

El càncer colonorectal és el més car, 2.500 milions d'euros, ja que sol tenir despeses de manteniment de per vida en els casos que al pacient se li hagi practicat una colostomia. El segueix el càncer de mama, amb 2.200 milions; el de pulmó amb 2.100 i pròstata amb 1.000.

La major part del cost es gasta el primer any. Els anys següents, les despeses recauen sobretot en la família en molts casos de manera permanent o durant 5 anys fins que es considera la persona com a supervivent, és a dir que ha superat totalment la malaltia.

Una dieta amb pocs greixos i amb vegetals pot reduir la mortalitat per càncer de mama
Una dieta sana redueix la mortalitat per càncer (Wikipedia)

Prevenció i diagnòstic precoç

Davant d'aquesta situació, l'Aecc recorda que l'augment dels programes de prevenció i el diagnòstic precoç són essencials per reduir els costos del càncer.
La directora general de l'Aecc, Noema Paniagua, assegura que segons l'OMS seguir estils de vida saludable i la implementació de programes de cribratge, evitarien entre el 30 i el 50% de casos de càncer, o sigui 55.000 casos cada any.

"El nostre objectiu és mitigar el cost del càncer per a les futures generacions i això passa per la prevenció, adoptar hàbits saludables de vida i implantar el cribratge per a la detecció precoç de la malaltia."

"Hem de començar a veure la malaltia com un problema sanitari, social i econòmic que cal corregir entre tots i des de tots els àmbits socials. No hem d'oblidar que gràcies a la prevenció es podrien evitar 55.000 morts anuals."

Segons els mateix estudi, l'aplicació més generalitzada d'aquestes mesures ajudaria a reduir en 9.000 milions d'euros els costos globals derivats de les malalties oncològiques.

L'Aecc, vol implicar no només les administracions sinó també la societat en general i proposa que les empreses conscienciïn els seus treballadors de la necessitar d'adoptar hàbits saludables de vida.

Eliminar el consum de tabac evitaria un 30% dels casos i estalviaria 5.700 milions d'euros


Tabac, alcohol i obesitat

L'informe d'Aecc, considera que eliminar el consum de tabac evitaria un 30% dels casos de càncer i estalviaria uns costos de 5.700 milions d'euros. Suprimir el consum d'alcohol, evitaria un 7% de càncers relacionats, com el de fetge, i suposaria 1.300 milions d'estalvi. D'altra banda reduir l'obesitat ajudaria a disminuir en un 4% les malalties oncològiques derivades, i en 770 milions els costos.

En aquest sentit, l'Aecc insta les autoritats a fer complir la llei antitabac i també a promoure la participació de la població en els programes de cribratge que ara ja es fan de manera voluntària, per detectar el càncer de mama, còlon i cèrvix.

Afegeix, que si aquest cribratges es generalitzessin a tot l'Estat es podrien estalviar fins a 1.000 milions d'euros, ja que el cost d'un càncer de mama en fase de metàstasi és 4 vegades més car que si es detecta en una fase localitzada i 3 vegades més el de càncer de còlon. Estudis recents, segons Paniagua, indiquen que el diagnòstic precoç en casos de càncer de pulmó podrien evitar en un 23% de les morts.

ARXIVAT A:
SalutCàncerEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut