Barcelona

Les famílies adoptants al Congo reclamen "una solució definitiva"

La primera reunió de treball convocada per la nova consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha estat per tractar dels polèmics processos d'adopció pendents de resolució al Congo. La consellera s'ha reunit aquest dijous amb representants de la trentena de famílies afectades per comunicar-los que des del nou departament es prendran totes les mesures necessàries perquè les adopcions tirin endavant. Abans, però, caldrà fer una investigació per tenir garanties que el procés segueix tots els requisits legals.

Actualitzat
Els familiars que s'han reunit amb Capdevila n'han sortit satisfets per "l'interès" mostrat per la nova consellera, però lamenten que encara no hi hagi "una solució definitiva" per culminar les adopcions iniciades. Les famílies, que han criticat durament l'anterior titular del departament, estan satisfetes amb l'actitud de la nova consellera, però no veuen bé que s'hagi d'iniciar una nova investigació al Congo. Els familiars s'han reunit dos cops el mateix dia amb la consellera, ja que en no obtenir cap solució satisfactòria en la primera reunió els pares s'han quedat a la seu del departament i han forçat una segona reunió amb Capdevila.

Un dels pares afectats, Oriol Suárez, ha dit que han notat un canvi d'actitud en l'administració i que ara "són més amables", però creuen que el discurs segueix contenint "les mateixes paraules buides de sempre". Així, Suárez ha explicat: "La consellera ens ha dit que tinguem paciència i que encara poden trigar uns tres mesos a estudiar la situació, però aleshores ja haurà passat un any i per a aquests nens les seves cuidadores seran com les seves mares: quan ens els emportem amb nosaltres se sentiran abandonats."

Viatge al Congo

Carme Capdevila ha anunciat que personal del departament viatjarà aviat a la República del Congo per establir "ponts de diàleg amb els organismes oficials amb responsabilitat sobre els processos d'adopció". La nova consellera ha afirmat que l'assumpte de les adopcions al Congo és un dels temes "prioritaris i urgents del departament" i s'ha compromès a "aportar solucions definitives al tràmit d'expedients d'adopció pendents".

L'agost passat, set famílies van tenir problemes per sortir de la República del Congo i la República Democràtica del Congo amb els menors que havien adoptat per la falta de garanties d'adopció dels menors.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va obrir com a resultat d'aquesta crisi una actuació d'ofici per descobrir si la forma de procedir de la Conselleria de Benestar i Família havia estat l'adequada. El síndic va constatar serioses "deficiències" en l'actuació de la conselleria que dirigia Carme Figueras pel fet que autoritzés a viatjar al Congo les set famílies adoptives malgrat les advertències de l'ambaixada espanyola a Kinshasa i la difícil situació política que es vivia a la zona.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut