L'esplanada de la basílica del Valle de los Caídos (Europa Press)
L'esplanada de la basílica del Valle de los Caídos (Europa Press)

Les exhumacions de víctimes enterrades al Valle de los Caídos ja poden començar

L'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial autoritza a iniciar les exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, reclamades durant anys per les famílies

Actualitzat

L'Ajuntament del municipi madrileny de San Lorenzo de El Escorial ha donat permís al govern espanyol per començar, ben aviat, les tasques d'exhumació i identificació de les víctimes enterrades al Valle de los Caídos.

Ho ha anunciat aquest aquest dijous la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Carmen Calvo, després del Consell de Ministres. Així es donarà tràmit a les reclamacions de les famílies dels dos bàndols de la Guerra Civil.

Com ha expressat en el seu compte de Twitter Calvo, que també és ministra de Memòria Democràtica, "és de justícia que puguin recuperar la dignitat":

 

L'interior del Valle de los Caídos, ja sense la tomba de Franco
L'interior del Valle de los Caídos, ja sense la tomba de Franco (Europa Press)


Després d'exhumar Franco

Aquesta seria la continuació d'un procés lligat, precisament, a la memòria històrica, encetat amb la polèmica exhumació de Francisco Franco, el 24 d'octubre del 2019.

L'abril passat, a través de Patrimoni Nacional i a instància dels familiars descendents, el govern espanyol va presentar una sol·licitud de llicència urbanística per identificar les despulles inhumades a la basílica del mausoleu.

Un pressupost de 665.000 euros ha de permetre finançar els treballs inclosos en un projecte que ha de coordinar les obres per apuntalar i accedir a l'interior de criptes situades a diferents alçades.

El lloc on hi havia la tomba de Franco, al Valle de los Caídos
El lloc on hi havia la tomba de Franco, al Valle de los Caídos (Europa Press)


Caiguts dels dos bàndols

Inaugurat el 1959 com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil, nacionals i republicans.

El Valle de los Caídos es va convertir en la fossa comuna més gran d'Espanya. De fet, segons el Ministeri de Justícia, hi ha les restes de 33.833 persones. Més de la meitat són cossos no identificats arribats de cementiris d'arreu de l'Estat entre el 1959 i el 1983.

"Avi, et trauré d'aquí!"

Un dels republicans que hi ha enterrats al Valle de los Caídos és Joan Pinyol, de Capellades. L'any 1939, el van enterrar en una fossa comuna de Lleida i, l'any 1965, van traslladar el seu cos al Valle de los Caídos.

En el "Sense ficció" titulat "Avi, et trauré d'aquí!" es mostraven les dificultats dels familiars per recuperar les restes des avantpassats en un monument, per dimensions, únic al món.

En la mateixa cinta, i fruit de la investigació, es rememora la història d'uns navarresos que l'any 1980, durant el govern de l'UCD, van aconseguir exhumar 133 cossos del Valle de los Caídos, els únics que han sortit mai d'allà.

Exterior de la basílica del Valle de los Caídos
Exterior de la basílica del Valle de los Caídos (Europa Press)
ARXIVAT A:
Memòria històrica Guerra Civil espanyola Franquisme
Anar al contingut