Les execucions hipotecàries es disparen un 82% a Catalunya el primer trimestre de 2021
Convocatòria de la PAH per aturar el primer desnonament després de l'estat d'alarma (ACN/Miquel Codolar)

Les execucions hipotecàries es disparen un 82% a Catalunya el primer trimestre del 2021

En el conjunt d'Espanya, l'increment va ser menor, del 69%, afectant en 8 de cada 10 casos la primera vivenda

RedaccióActualitzat

Durant el primer trimestre de l'any el nombre d'execucions hipotecàries iniciades va gairebé doblar-se a Catalunya respecte del mateix període de l'any passat.

En total van registrar-se 860 processos per impagament, un 82% més que el mateix trimestre del 2020, la segona comunitat autònoma amb les xifres més altes.

En el conjunt d'Espanya, l'increment va ser menor, del 69%, i va afectar en 8 de cada 10 casos la primera vivenda, i en la resta, les segones residències.

És el nivell més alt a tot l'estat espanyol d'execucions hipotecàries des del 2017: 3.207 processos per impagament d'hipoteca, segons les dades facilitades per l'INE aquest divendres.

Aquests registres només inclouen els domicilis habituals de particulars: si tenim en compte les segones residències, van ser un 22,3% més que el 2020.  

L'objectiu d'aquesta estadística és oferir cada trimestre el nombre d'execucions hipotecàries iniciades i inscrites al Registre de la Propietat.  L'INE recorda que no totes acaben en desnonaments, sinó que és el primer tràmit en què es reclama la propietat d'un immoble per part de l'entitat bancària.

La destrucció d'ocupació per la pandèmia i les dificultats econòmiques de moltes famílies per pagar els préstecs expliquen aquest creixement. Així mateix, la paralització de l'administració durant l'estat d'alarma també va fer que quedessin pendents molts processos d'execució hipotecària i, segons explica l'INE, a finals de 2020 es van reactivar.  

Una de cada dues hipoteques que s'han executat enguany es van signar entre 2005 i 2008, una dada que il·lustra els efectes de l'esclat de la bombolla immobiliària.

Mentrestant, el govern espanyol ha prorrogat fins al 9 d'agost el decret de moratòria de desnonaments durant l'estat d'alarma. Però el moviment pel dret a l'habitatge segueix denunciant que els desnonaments no s'aturen i, de fet, 7 de cada 10 són per impagament de lloguer.

Per contra, els embargaments d'habitatges a empreses es desplomen un 60,4% respecte del mateix trimestre del 2020.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut