Les escoles exigeixen més claredat a la conselleria de cara al retorn a les aules

A partir de la fase 2, les escoles podran començar a acollir alumnes, però la comunitat educativa es queixa que encara hi ha molts dubtes sobre la tornada a l'escola

Actualitzat

El retorn a les escoles encara està envoltat de moltes incògnites que es preveu que, al llarg d'aquesta setmana, la conselleria d'Educació comenci a desvelar. La intenció del departament és que els alumnes puguin tornar als centres al juny, però encara no està clar de quina manera ho faran.

La comunitat educativa demana respostes per poder-se organitzar i preveure els canvis. Es queixen que els criteris es canvien constantment i que això provoca desorientació.

A partir de la fase 2, les escoles ja podran començar a acollir alumnes. I això, en alguns territoris podria ser a partir de la setmana que ve. Quan falten pocs dies, encara hi ha molts dubtes sobre la taula, com lamenta la directora de l'escola Marià Fortuny de Reus, Núria Sabaté:

"El que tenim és un munt de dubtes, incògnites sobretot els que estem en fase 1, que veiem que el dia 25 passem a fase 2 i potser encara no estem preparats i no tindrem temps de fer-ho. Estem parlant d'una setmana."

 

 

Entre les mesures per evitar contagis del coronavirus, el subdirector de La Salle Girona, Joaquim Mataró, es queixa que encara no se sap si caldrà que professors o alumnes portin Equips de Protecció Individual:

"Tindrem EPIs per als professors? Tindrem EPIs per als alumnes? Anirem tots amb tota aquella parafernàlia per evitar contagis? Caldrà o no caldrà?"

El director de l'institut escola Antaviana, de Barcelona, Francesc Freixanet, considera que "no té cap sentit" obrir les escoles si els nens han continuar aïllats a dins del centre:

"Si els nens han de passar de casa a l'escola per estar aïllats, no té cap sentit... T'imagines un nen de P3 arribant a l'aula i que no pugui abraçar la seva mestra? No m'ho imagino."

 

Una família passa per davant d'una escola tancada, al barri del Poblenou de Barcelona
Una família passa per davant d'una escola tancada, al barri del Poblenou de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

 

A hores d'ara, no se sap si el retorn que preveu la Generalitat és per a tots els alumnes ni tampoc si la tornada serà voluntària o obligatòria per a alguns alumnes:

Sabaté: "Tampoc no sabem si vindran tots els alumnes, si només els de les etapes que acabem, si només hem de fer tutories, si combinant presencialitat.... en una setmana dubto que tinguem tots els EPIs per atendre la canalla..."

Freixanet: "A les famílies els perjudicarà bastant la voluntarietat perquè, aleshores, les famílies més febles de la cadena, aquelles que ja tendeixen a tenir un absentisme, els nens no vindran i potser ho necessiten més que d'altres."

 

 

 

Tot i que són conscients de les dificultats que suposa gestionar una situació tan excepcional i canviant, els docents reclamen tenir informació clara i que se'ls tingui en compte a l'hora de prendre decisions.

Freixanet: "Ens hem assabentat gairebé sempre de les notícies principals a través de la premsa i dels mitjans de comunicació."

Sabaté: "El que més em preocupa és que no se'ns diguin les coses clares i que fallem per un tema de desconeixement."

Mataró: "I, posant sobre la taula tots els escenaris possibles, comencem a treballar tants plans B, C, D, J, K, L com se'ns acudeixin perquè has de preveure l'imprevisible."

 

I de cara al setembre, més incògnites. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va assenyalar a principis de mes la necessitat que, a la tardor, "tots els alumnes de 0 a 12 anys vagin a l'escola". Per aconseguir-ho i, al mateix temps, garantir les mesures de seguretat i distanciament físic necessàries, caldrà habilitar espais com biblioteques o aules de psicomotricitat.

La possibilitat de començar el nou curs amb la meitat d'alumnes a l'aula creuen que no serà viable en molts centres, segons explica el director de l'institut Torre del Palau de Terrassa, Evaristo González:

"Ni nosaltres tenim prou espai per desdoblar els grups ni crec que cap centre educatiu actualment, amb les ràtios que hi ha..., és impossible, no tenim espais."

Freixanet: "La meitat del grup de 6è A o de 4t o de 3r o de 1r que vagin a un altre lloc més petit d'aquests espais que triem com a comodins no tindran els mateixos recursos que els altres que es quedaran a l'aula."

Sabaté: "També em preocupa molt el tema de si hi haurà prou docents. A la borsa, no sé jo exactament quina quantitat de docents formats hi ha."

Molts assumeixen que, a partir d'ara, hauran d'aprendre a conviure amb la incertesa.

 

Aula buida a l'IES Pere Vives d'Igualada
Aula buida, sense alumnes, a l'IES Pere Vives d'Igualada (ACN / Nia Escolà)

 

El pla de desconfinament de les escoles, aquesta setmana

De fet, el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) aprovarà aquesta setmana el pla de desconfinament per a escoles i activitats d'estiu del Departament d'Educació. 

Es preveu que aquesta proposta contempli que el proper curs escolar arrenqui amb grups d'entre 12 i 13 alumnes a primària i d'uns 15 a secundària, segons va avançar aquest dissabte el director general de Centres Públics de la Generalitat, Josep González-Cambray, al programa "Preguntes freqüents", de TV3.

 

 

Per descongestionar els centres d'alumnes i, davant la dificultat de comptar amb espais de suport on impartir classes, es preveu que el curs vinent encara calgui combinar l'educació presencial i la telemàtica.

Aquest pla de desconfinament també podria fer referència a l'obertura de centres el mes de juny, tot i que podria únicament per acollir els alumnes que voluntàriament vulguin assistir-hi, especialment els de cursos de final de cicle.

González-Cambray va afegir que, dins del marc general que dicti la conselleria, cada centre haurà d'elaborar el seu propi pla de desconfinament.

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut