Les escoles miren cap a fora per fer classes a l'aire lliure en el curs de la Covid

Creuen que és la millor manera de prevenir contagis i alhora assegurar les classes

Sònia Poll MartínezActualitzat

És una tendència pedagògica que s'estén cada vegada a més escoles. Les classes al bosc o a l'exterior tenen els defensors cada cop més a favor. En molts centres ja fa temps que ho han implementat com una part més de l'aprenentatge, però ara, amb l'amenaça de contagi pel coronavirus, es veu encara amb més bons ulls pel fet que suposa no estar en un espai tancat.

Fer classes a l'exterior no és gens inaudit si tenim en compte que fa cent anys, diferents corrents educatius aquí i a Europa ja van treure les aules a fora, com l'Escola de Bosc de Montjuïc, que va dirigir Rosa Sensat.

El problema és que no totes les escoles tenen les condicions per fer-ho. Algunes de les que poden, però, ja han pres la decisió.
 

Un exemple el trobem al Col·legi els Xiprers, a Barcelona, que ha decidit fer totes les classes a l'aire lliure, tant al pati com al bosc del parc de Collserola.

La directora, Sandra Morales, només hi veu avantatges.

"El fet d'estar fora a l'exterior, aquí que estem en ple bosc, ens dona l'oportunitat de tenir a la natura un ambient més sa i que, tot el temps que puguem, no haguem de fer servir la mascareta."

Els alumnes, a primera hora del matí, es concentraran a diversos punts de trobada i es distribuiran pel pati o pel bosc. Gemma Belart, mestra de música, ha estat fent de mestra a Estocolm i allà ja treballaven així.

"Es fa servir una metodologia on s'està fora i els nens s'adapten a temperatures més extremes que aquí. La comoditat és la mateixa sigui fora o dins, ja hi estan acostumats. Sempre tenen roba adequada tant per al fred com per a la pluja. Llavors, per a ells és normal. És tan còmode estar fora com dins."

A més de taules fixes al pati també han comprat taules de pícnic que es podran desplegar al pati i al bosc. Però, a més, cada alumne tindrà un suport de fusta per poder escriure o dibuixar a qualsevol lloc.

Construcció de fusta a l'exterior del Col·legi els Xiprers de Barcelona

De fet, aquí a Catalunya, alguns pedagogs reclamen que s'aprofiti aquest moment per fomentar l'escola a l'exterior. És el cas de Fathia Benhammou, directora de l'aliança Educació 360.

"Es tracta, no només d'aprofitar altres equipaments, sinó aprofitar l'entorn immediat: el pati, el bosc... Perquè tot al final pot aportar recursos i elements que fan que aquestes experiències educatives dels infants siguin més àmplies i més riques."

Les mestres del Col·legi Sant Llàtzer de Tortosa preparen les classes al bosc

Al Col·legi Sant Llàtzer de Tortosa, aquest curs també intentaran fer la majoria de classes a l'aire lliure, com explica la directora i mestra Anna Panisello Carles.

"Tots els grups, totes les tribus de l'escola passaran una vegada a la setmana. I, a més a més, en el dia a dia de l'escola, volem que s'obrin aquestes portes."

L'Escola El Miracle de Tarragona està al costat del parc de la Granota i de la platja

A l'Escola El Miracle, de Tarragona, també aprofitaran l'oportunitat que suposa la Covid per incorporar la platja i el parc de les Granotes com a espai escolar, i cada dia hi haurà un grup d'alumnes fent classe fora de l'aula. La cap d'estudis, Rosa Vergara, n'és absolutament partidària.

"Nosaltres hi creiem molt, a estar a l'exterior per aprendre. Perquè simplement el contacte amb la natura provoca benestar, provoca salut en els nens. A més a més, és un espai infinit per experimentar, per crear, per aprendre, per actuar sobre aquest entorn."

Més endavant es veurà si les classes a l'exterior es converteix en una tendència pedagògica o només un recurs inspirat per la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut