Imatge de la reunió entre les entitats en defensa de la salut universal i la regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, el 1…
Imatge de la reunió entre les entitats en defensa de la salut universal i la regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, el 19 de febrer de 2020 (horitzontal)

Les entitats de defensa de la salut universal celebren la retirada de la instrucció del CatSalut per evitar el frau

Actualitzat

ACN Barcelona.-Les entitats en defensa de la salut universal s'han reunit aquest dimecres amb el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, per valorar la retirada de la instrucció del CatSalut que pretenia evitar el frau de llei en l'accés a la sanitat pública. Les entitats han ''celebrat'' la retirada i han assegurat que ja havia tingut efecte ''dissuadiu'' entre les persones en situació irregular. Han denunciat que el ''frau'' de la sanitat està ''dins del CatSalut''. Per la seva banda, Tarafa ha instat al Govern a elaborar el reglament de la llei per l'accés universal a la sanitat al costat de les entitats per evitar el ''turisme sanitari'' sense afectar els més vulnerables.

Carlos Losana, portaveu de la Plataforma per la Sanitat Universal a Catalunya (Pasucat) ha mostrat la satisfacció per la retirada d'aquesta ordre després de setmanes de mobilització, però ha alertat que la instrucció està ''suspesa'' i que és una ''victòria parcial'' perquè encara cal aprovar el reglament de la llei on temen que s'hi podrien incloure alguns aspectes que recollia l'ordre retirada al voltant de la limitació de l'accés a la sanitat per evitar el ''turisme sanitari'' i el ''frau''. Losada ha lamentat que en aquesta ordre es pogués ''barrejar'' el turisme sanitari amb l'ús de la sanitat de les persones més vulnerables i ha assegurat que les 100.000 persones que poden no estar en situació regular fan una despesa sanitària molt més baixa, tres vegades menys, que la resta de ciutadans nacionals o regularitzats. Per la seva banda, Trini Cuesta, de Marea Blanca, ha reconegut que la instrucció els va tombar ''tota esperança'' dipositada en la llei, i ha denunciat que ''el frau el té el propi CatSalut dins de casa seva'' assegurant que es destinen quantitats milionàries a fundacions amb ànim de lucre ''sense control''. Per això ha demanat al Departament que ''comenci per aquí''. Cuesta també ha defensat que la instrucció era una qüestió de ''drets humans'' i ha assegurat que aquesta continuarà sent la seva lluita per evitar que es recuperi una instrucció ''perversa''. Gemma Tarafa també ha celebrat la instrucció a la qual l'Ajuntament havia presentat un recurs que ja ha retirat. Tarafa ho veu com una ''bona notícia'' però ha demanat al CatSalut que si té la necessitat de fer una normativa per prevenir que Catalunya sigui destí de ''turisme sanitari'' cal fer-la ''de la mà'' de les entitats que vetllen per evitar l'exclusió del s més vulnerables. Per això, els ha demanat tenir-los en compte a l'hora de fer el decret que ha de desplegar la llei aprovada el 2017.

Anar al contingut