Atenes

Les enquestes pronostiquen un frec a frec entre Syriza i Nova Democràcia a les eleccions gregues

La clau de les eleccions són els indecisos, que la majoria de sondejos situen entre el 10 i el 15% del cens

RedaccióActualitzat

La jornada de votació a Grècia es desenvolupa de forma tranquil·la, marcada per l'apatia i la desesperança que ha caracteritzat l'ànim dels grecs durant la campanya electoral.

Com a mostra, quan Alexis Tsipras ha arribat al seu col·legi electoral per votar, només l'esperava un petit grup de seguidors. Res a veure amb l'expectació que Tsipras i Siryza despertaven fa només vuit mesos.

Grècia celebra aquest diumenge unes noves eleccions legislatives anticipades, les segones que es convoquen aquest any. Les enquestes apunten a un resultat molt ajustat entre el partit del primer ministre, Syriza, i els conservadors de Nova Democràcia, de Vanguelis Meimarakis. La clau són els indecisos, que la majoria de sondejos situen entre el 10 i el 15%.

Malgrat que a Grècia no es donen dades de participació, els analistes apunten que, en aquesta ocasió pot haver-hi una alta abstenció pel desencant general que es respira al carrer. Els instituts demoscòpics coincideixen que l'abstenció elevada perjudicaria Syriza, que té un arrelament de vot més baix que Nova Democràcia.

Aquest matí, les seus de Siryza i Nova Democràcia han aparegut amb pintades a la façada. Ha estat, de moment, l'únic incident d'aquesta jornada.

Syriza, amb el llast del tercer rescat

Aquests comicis són una prova de foc per al govern de Syriza després de l'acord pel tercer rescat. Un acord que es va firmar malgrat que els grecs havien rebutjat en referèndum les condicions que imposava la troica.

Finalment, el pacte de Tsipras amb les institucions europees va dividir Syriza, perquè les mesures i els terminis imposats per Brussel·les van endurir les condicions inicials, les que els grecs havien rebutjat en referèndum.

Nova Democràcia, el gran rival

Vanguelis Meimarakis substitueix l'exprimer ministre Andonis Samaràs al capdavant del partit conservador, un dels pilars del bipartidisme grec que va desaparèixer després de les europees del 2014. En vuit setmanes, el nou líder ha aconseguit cohesionar la formació i remuntar a les enquestes fins a situar-se frec a frec amb el partit de Tsipras.

Meimarakis defensa una gran coalició amb Syriza per treure el país de la crisi, i bona part de la població considera que és l'única possibilitat de recuperació.

Unitat Popular, els escindits de Syriza

Els 43 diputats de Syriza que van votar "no" al rescat s'han agrupat en la candidatura Unitat Popular, muntada en tres setmanes. Les enquestes els donen el 5% dels vots. Contraris a les retallades, acusen Tsipras de trair el seu programa. Unitat Popular proposa cancel·lar el rescat, encara que hagin de sortir de l'euro.

El seu candidat, Panaiotis Lafazanis, ocupava la cartera d'Energia en el govern de Tsipras. I l'exministre de Finances, Iannis Varufakis ha anunciat que els dóna suport.  

Els altres actors

Un altre partit que s'haurà de tenir en compte és el neonazi Alba Daurada. Totes les enquestes li donen el tercer lloc i la seva aspiració és aconseguir uns 37 diputats. El seguirien, segons els sondejos, els socialdemòcrates del Pasok, que s'ofereixen com a socis de coalició tant a Syriza com a Nova Democràcia, i el Partit Comunista de Grècia (KKE).

També surt ben situat To Potami (El Riu), un partit considerat de centre que a les eleccions del gener va aconseguir 16 diputats. El seu líder, Stavros Theodorakis, s'ha mostrat partidari de pactar amb qui sigui per garantir l'estabilitat del país.

Una incògnita és què pot passar amb Grecs Independents (ANEL), el partit de la dreta nacionalista que amb 13 diputats va pactar amb Tsipras després de les eleccions del gener. L'experiència de governar amb Syriza li podria passar factura i deixar-lo fora del Parlament.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut