Arrimadas ensenya el llaç groc retirat a Meritxell Batet durant el debat de TV3
Arrimadas ensenya el llaç groc retirat a Meritxell Batet durant el debat de TV3
Sant Joan Despí

Les enganxades del debat: indults, llaç groc, aliances i corrupció

Retrets de Cs i PP a TV3 i a Vicent Sanchis, a qui Arrimadas ha lliurat una proposta de carta de dimissió

Irene VaquéActualitzat

Un hipotètic indult als independentistes que ara són jutjats al Suprem és un dels temes que han generat controvèrsia en el debat electoral a TV3 per les eleccions generals del 28A. 

La candidata popular Cayetana Álvarez de Toledo ha preguntat a la socialista Meritxell Batet si els indultarien en cas de ser condemnats. Álvarez de Toledo ha considerat que Pedro Sánchez, "que té una facilitat per la mentida bastant notable", en aquest assumpte "és incapaç de mentir". 

Mentre Arrimadas deia "huele a indulto" i el republicà Gabriel Rufián advertia que "està parlant de gent que no té sentència", la candidata socialista ha respost defensant la independència judicial i la divisió de poders.

Així s'ha desenvolupat aquest debat: 

 

Álvarez: La pregunta és clara. Pensen indultar els colpistes?

Rufián: Està parlant de gent que no té sentència. 

Álvarez: És una figura. El señor Sánchez, que té una facilitat notable per la mentida, quan se li pregunta per aquest assumpte és incapaç de mentir. Digui-ho... Mai els indultarem. El senyor Iceta va ser el primer a parlar d'indults. 

Batet: El meu partit i jo respectem molt més que el PP la independència dels poders judicials. Respectar la divisió de poders és respectar els procediments judicials i no anticipar escenaris que no s'han produït.

Arrimadas: Fa olor d'indult. 

Seguint el mateix fil del debat, Batet ha rebut crítiques d'haver tirat pilotes fora, i des del PP l'han acusat de fer un discurs que s'evapora com les "bombolles de sabó": 

Rufián: Una pregunta directa que faig a la senyora Batet. Està vostè d'acord amb l'empresonament, per exemple, de Jordi Cuixart? Sí o no? 

Batet: Volia respondre a altres qüestions.

Álvarez: Bombolla de sabó...  

Arrimadas: Ara no pot dir que defensa la justícia.

Batet: Ens presentem per formar part d'un poder legislatiu. Perquè soc ministra del govern d'Espanya i vostè em pregunta qüestions que afecten un tercer poder de l'Estat, que és el judicial.

I Álvarez de Toledo ha conclòs que els socialistes són "incapaços de dir que indultaran les persones que han intentat liquidar el nostre estat constitucional, que és el millor que hem fet en 500 anys de difícil història en comú".
 

El llaç groc d'Arrimadas

Una de les coses que els candidats han mostrat en el debat ha estat un llaç groc, desfet. L'ha ensenyat Inés Arrimadas a Meritxell Batet, per preguntar-li diverses vegades si treure aquests símbols del carrer "és crispar": 

Arrimadas: "Com pots ser equidistant entre els que han fet un cop d'estat i els que no? Treure llaços és crispar?"

Batet: Vostè va guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya. Què ha aportat als ciutadans? 

Arrimadas: Hi ha una llei electoral que no ens deixa governar. Vostès al govern, què han aconseguit amb el diàleg? 

Batet: Molts acords. 

Arrimadas: Més llaços i ambaixades. 

 

Álvarez de Toledo: "A qui ens peguen és a nosaltres" 


En abordar la qüestió territorial, la candidata del PP ha denunciat l'ús de "nens com a escuts humans" l'1-O i ha afirmat que "a qui ens peguen és als constitucionalistes", manifestació que Gabriel Rufián li ha rebatut amb una imatge de les càrregues del dia del referèndum. 

"Álvarez: A qui ens peguen és a nosaltres, els constitucionallistes. 

[Rufián ensenya la foto de manifestats de l'1-O rebent cops de la policia.]

Álvarez: Vol veure fotos de la UAB? Bravo la Guàrdia Civil, impecables. Jo vaig ser a Sant Julià de Ramis i vaig veure com treien nens de 2 anys de les espatlles dels pares, que els feien servir d'escuts humans. A qui peguen, a Catalunya i al País Basc, és al Constitucional." 

 

Asens a Rufián: "Acabeu anant amb la dreta"

Un altre dels moments en què el debat ha pujat de to ha estat en una enganxada entre el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, i el de Barcelona en Comú Podem, Jaume Asens, arran de qüestions com el veto als pressupostos de Sánchez: 

"Asens: Potser s'haurien hagut de tornar a asseure a la taula. Per què feia falta carregar-se'ls amb una esmena a la totalitat? 

Rufián: Els pressupostos potser no eren tan bons. Ficaven més diners a Defensa, al Valle de los Caídos i a la Monarquia. Va arribar un dia que només vosaltres els volíeu aprovar. 

Asens: Havent aprovat els pressupostos amb el PDeCAT, li fan vergonya aquests pressupostos? 


Asens també ha retret a Esquerra que s'hagi desmarcat dels comuns a Barcelona: 

"Asens: Sempre dieu que ens doneu la mà però acabeu anant amb la dreta. A l'Ajuntament de Barcelona, els pressupostos més socials de l'Ajuntament de Barcelona els heu tombat. Els de l'Estat també. I en canvi, un xec en blanc amb la dreta no ha revertit les retallades de Mas. Que vinguis a defensar una sèrie de mesures socials quan esteu governant per sobre de les retallades, que és el partit de la vella Convergència, em fa vergonya. I parles de les portes giratòries. Sou un partit i heu de mantenir una certa coherència i parles de portes giratòries en el Parlament de Catalunya...

Rufián: Et parlo de Cadis? Estàs a favor d'això? De la venda d'armes?

Asens: La venda d'armes em sembla malament.

Rufián: A mi hi ha moltes coses que em semblen malament.

Asens: Podem parlar del Congrés, que acabaven amb una dècada d'auseritat, i vosaltres heu anat amb els partits que retallen polítiques d'austeritat.

I quan parles de les portes giratòries. Teníem l'oportunitat de fer un codi ètic que prohibís les portes giratòries i vosaltres no vau portar, a diferència de l'Ajuntament de Barcelona, que tenim un codi ètic que les prohibeix. Hem de ser coherents amb el que es diu a Madrid i a Catalunya. Sempre us hem obert la porta per governar amb nosaltres, i no heu volgut governar amb nosaltres. Heu volgut estar a l'oposició, que és amb qui us enteneu." 

 

 

Corrupció i el cost del procés

La conversa dels candidats sobre economia ha derivat cap a crítiques del PP i Cs pel "cost del procés", mentre que Laura Borràs, la representant de JxCat, ha recordat el "no-AVE" de Castelló: 

"Álvarez: Els que mai l'han volgut [el corredor] són els nacionalistes, que no el volien cap a València. Nosaltres sí. 

Borràs: El senyor Rajoy va inaugurar un tram del "no-AVE" entre Castelló i Madrid. Perquè Castelló i València segueixen a la mateixa velocitat. 

Álvarez: S'han posat a pensar mai a pensar i a valorar profundament el cost econòmic que ha tingut el procés?

Borràs: I el del 155? 

Álvarez: No t'interessa l'economia de Catalunya? 

Rufián: Torna a parlar de Catalunya. No té cap altra proposta de repressió? 

Álvarez: Repressió és parlar de l'economia dels catalans? Li molesta parlar de l'economia i del que passa a Catalunya, els barracons. Sap què li passa? Que no poden assumir el cost de la seva immensa responsabilitat. Van marxar 5.000 empreses de Catalunya, que facturen més de 100.000 milions d'euros. Aquí es paguen més impostos que en altres comunitats. Una persona que guanya 16.000 euros a l'any paga gairebé 200 euros més d'IRPF que a Madrid. El deute públic s'ha quadriplicat en una dècada de procés. Què han fet amb aquests diners? 

Borràs: No té bé les dades."

 


Arran de la política d'habitatge, hi ha hagut més enganxades entre Asens i Arrimadas. El candidat dels comuns s'ha queixat que la de Ciutadans el tallava constantment: 

"Aprengui a deixar parlar, quan parlen els altres. A mi també em fa molta ràbia quan diu vostè certes coses i callo, la respecto."

A continuació, Asens ha retret al PP el cas Gürtel, i a Ciutadans, el seu suport als populars, i les candidates l'han replicat: 

"Asens: Podem tenir molts errors, però en habitatge, perquè venim de moviments com la PAH, ningú pot qüestionar que hem fet tot el possible, però estem absolutament sols. 

Arrimadas: No és veritat. 

Asens: Sap què ha costat a l'economia 70 milions d'euros? La corrupció. I el seu partit, i Ciutadans, que ha donat suport al partit més corrupte d'Europa, tenen una gran responsabilitat en això. Organització criminal, això és el que diu la sentència de la Gürtel. 

Álvarez: No hi ha hagut corrupció més gran que el procés separatista.

Asens: Per això proposem la il·legalització del seu partit, és una vergonya perquè va dopat a les eleccions. 

Álvarez: No digui bajanades. No està a l'altura d'un candidat."

 

Álvarez acusa Borràs de "xenòfoba": 

La representant de JxCat s'ha referit al fet que la candidata del PP per Barcelona havia nascut a l'Argentina, cosa que Álvarez de Toledo ha desmentit i ha aprofitat per acusar-la de "xenòfoba": 

 

"Borràs: La senyora Álvarez va néixer a l'Argentina i sempre diu, jo li he llegit, que va triar ser espanyola. 

Álvarez: La seva xenofòbia la porta fins i tot a l'error.

Borràs: Vostè va triar ser espanyola, és cert o no? 

Álvarez: Jo vaig néixer a Madrid i vaig decidir ser espanyola. Sap per què? 

Borràs: Vostè pot decidir-ho i nosaltres no. Jo només tinc un problema amb el dret a decidir. 

Álvarez: Vostè té un problema de xenofòbia greu, no vol viure amb els altres espanyols." 

 

 

Crítiques a TV3 i retrets a Sanchis 

A l'inici del debat, les candidates del PP i Ciutadans han llançat retrets i crítiques a TV3 i al director de la cadena i moderador del debat, Vicent Sanchis. 

Cayetana Álvarez de Toledo ha agafat el guant de l'anomalia democràtica que havien denunciat els representants d'En Comú Podem, ERC i JxCat però per capgirar l'argument i posant Sanchis en el punt de mira: "Vostè és cap d'aquesta casa i està processat per desobediència en una operació d'assalt a la legalitat constitucional". La candidata popular ha afegit que TV3 "maltracta i humilia la meitat dels catalans". 
 


Inés Arrimadas també s'ha referit a TV3 com "una màquina separatista" i ha etzibat a Sanchis que és el "conseller de propaganda" i que "no només està processat per posar la casa al servei del cop d'estat, sinó que està reprovat per Parlament des del 2017". I ha afegit que "el Parlament li ha dit que marxi i vostè segueix aquí cobrant 110.000 euros".

Arrimadas ha lliurat a Sanchis un proposta de carta de dimissió que el director de TV3 ha agafat tot dient que ell "la faria amb un altre estil".

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28APSCPPERCJuntsCsEn comú
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut