Les vocacions d'enginyeria entre dones estan estancades en el 20% des de fa anys

Les empreses tecnològiques que atrauen talent femení són més rendibles

Ambients masculinitzats, falta de suport de la família i l'escola, discriminacions i por de les matemàtiques allunyen les dones de les carreres tecnològiques

Actualitzat

La multinacional nord-americana HP té una de les seves filials més punteres a Sant Cugat del Vallès. Quan va decidir desenvolupar una nova manera de fabricar, la impressió en tres dimensions, es va adonar que tots els enginyers eren homes.

Quan van voler fitxar enginyers preparats per al gran canvi tecnològic es van adonar que calia buscar, també, dones.

 

Com més diversos són els equips de treball de les empreses, més rics són i més també productius

Segons la directora de comunicació d'HP, Eva Blanco, hi ha molts informes que ho recomanen.

"Les companyies que tenen equips més diversos, o més paritaris, són molt més rendibles econòmicament. Són companyies que funcionen molt millor. Les dones aporten uns atributs que són absolutament essencials perquè una organització funcioni millor. No només dones. El que estem parlant és que hi hagi paritat. Perquè quan hi ha diversitat, hi ha riquesa."


Per més que aquesta empresa volgués fitxar dones enginyeres, el fet era que no els arribava pràcticament cap currículum.

 

Les enginyeres d'HP van decidir que anirien a les escoles a explicar en què consisteix la seva feina

Un enginyer sense granota blava

La raó era clara: hi havia molt poques noies que fessin carreres tecnològiques. La següent pregunta que es van fer va ser: "Per què si les dones tenen tanta capacitat per a les matemàtiques i la ciència com els homes trien professions més de lletres?"

Per a la directora de Comunicació d'HP hi ha un problema de comunicació.

"Jo crec que no hem sabut comunicar mai què és un enginyer o enginyera de debò. Els nens, quan pensen en un enginyer veuen un senyor vestit amb una granota blava i una clau anglesa a la mà. I, a més, ple de greix. Això, realment, no atreu gens. I a les noves generacions, encara menys. Crec que s'ha de fer un gran esforç per canviar la manera que comuniquen des del món universitari i des de les escoles. Crec que la universitat hauria d'anar a les escoles a explicar què fa un enginyer de debò. No esperar-se a quan ja hagin escollit el batxillerat."


Un centenar d'enginyeres d'HP van decidir posar-hi remei i promocionar activament la seva professió entre les nenes mitjançant conferències a les escoles, a més de tot un seguit de tallers pràctics.

Un model d'actuació liderat per treballadores voluntàries que avui en dia moltes empreses volen copiar perquè funciona força bé.

 

Les noies que decideixen estudiar carreres tecnològiques també poden viure la seva vida

Ser enginyera i sortir de marxa

L'èxit d'aquesta iniciativa fa que es despertin més vocacions científiques entre les nenes.

Tenir referents femenins que expliquin la seva història personal és important.  

Per Ariadna Marín, enginyera d'HP, cal que les nenes coneguin tot el ventall de les possibilitats que tenen.

"Jo a l'ESO tenia una professora de química que ens parlava de la química a la cuina. Era molt interessant. Vaig veure que la ciència es podia aplicar a tot arreu. I bé, he pogut treballar mentre estudiava, he pogut sortir, podia fer-ho tot. És qüestió d'organització."


L'experiència professional de l'enginyera d'HP Rocío Muñoz ha estat molt positiva.

"Ha estat molt dur, però m'ho he passat molt bé i tenim una llibertat de creació que no té preu. Estem desenvolupant impressió en 3D en metall, la qual cosa és superinnovadora. Aprendré molt i estic en un equip superpotent de dones que dona molta força. És veritat que és un àmbit molt masculí, però tenim el nostre espai i som complementaris. Hem d'aprendre d'ells i ells de nosaltres."

 

L'escola ha de servir per despertar vocacions científiques i emprenedores entre els alumnes

Les matemàtiques transformen la societat

L'Escola Drassanes del barri del Raval de Barcelona és un dels centres que propicia que els seus alumnes participin en projectes engrescadors en el terreny científic, i ho fan de manera que entenguin la gran potència transformadora que això té per a la societat.

De la mà de l'empresa HP, la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut Català de les Dones han participat en un concurs internacional, el Tecnovation Challenge, per desenvolupar una aplicació de mòbil que ajudi a detectar si s'està en una situació d'assetjament masclista i com sortir-ne.

La professora de l'escola Inés Pascual diu que no es tracta de fer matemàtiques sense més.

"Es tracta que quan tenim un problema, decidim com el volem solucionar. De vegades es necessita una mica d'art, o de ciència o mates... Aquest és el camí. Està en construcció, però sabem on volem anar."


El fet és que les nenes no van aconseguir guanyar el concurs, per tant, no podrien desenvolupar l'aplicació de mòbil que havien dissenyat. Però guanyar o perdre no era el que realment preocupava aquestes veritables emprenedores.

Voler ajudar la gent

Segons la coordinadora del projecte d'HP, Ana de la Rosa, les alumnes es van entestar que el seu projecte es fes realitat per poder ajudar la gent, que era el seu objectiu de debò.

 

La majoria de professions del futur tindran alguna relació o altra amb la tecnologia

Per a aquestes nenes, les matemàtiques i aprendre a programar són altres llenguatges per poder expressar-se. Com serà el seu futur?

L'alumna de l'escola Shahana Younus Begum opina que la majoria de professions del futur tindran relació amb la tecnologia i "si les dones no estudien aquestes matèries, no tindran feina". Mentre que l'estudiant Vanessa Torres es mostra molt preocupada pel futur.

"Si nosaltres no fem res -que som les que viurem aquest futur-, sembla que no ens importa el que passi. I no és així, volem canviar les coses."

 

Treballar l'autoestima

La presència de dones en graus més tecnològics està al voltant del 20%, tant si es tracta de la branca de la informàtica com de l'electrònica, de les telecomunicacions o de l'enginyeria industrial.

Un percentatge que està estancat des de fa anys i que està molt per sota del 80% dels homes. Un desequilibri preocupant, segons els experts.

 

 

En canvi, en carreres menys tecnològiques com són Farmàcia, Medicina, Biologia o Bioquímica, la proporció majoritària és de dones. La presència d'homes està entre el 30 i el 40%.
Estudis internacionals destaquen que cal treballar l'autoestima de les dones si es vol aconseguir un canvi de debò. El suport de les famílies hi pot jugar un paper clau.

D'acord amb els estudis fets per la investigadora de la UOC, Milagros Sainz, es demostra que per canviar mentalitats cal actuar en tots els àmbits de la societat, la família, l'escola, els entorns laborals. Si les dones renuncien a ser enginyeres no hi haurà productes pensats per a dones.

"Ningú es va preocupar de què passava amb els cinturons de seguretat quan una dona es quedava embarassada, fins que una dissenyadora hi va caure. I ara, tots els cinturons dels cotxes es fan tenint en compte que cal deixar espai suficient."

 

"Les dones no serveixen per a les matemàtiques"

Es tracta, sobretot, de perdre la por, segons Eva Blanco, i deixar de banda "aquesta mania que les dones no servim per a les matemàtiques".

"La carrera de magisteri hauria de ser una carrera de ciències, també. Potser els professors de magisteri haurien d'aprendre millor com ensenyar matemàtiques, que crec que és una àrea que no han tocat des que van deixar de fer mates a l'escola. Hi ha d'haver un canvi radical i adaptar els currículums, tant dels professors com dels estudiants."

 

Cada cop més les empreses busquen persones amb gustos transversals, més humanístics

 

Avui, Carmen Immerzeel, estudiant d'Enginyeria, visita una de les empreses aeroespacials catalanes més puntera, GTD.

El perfil d'aquesta estudiant de tercer d'Enginyeria, una persona interessada tant en les lletres com en les ciències, va molt buscat.

Cada cop més les empreses busquen persones amb gustos transversals per no deixar de banda el vessant més humanístic de la tecnologia. Google, per exemple, està fitxant gent sense carrera que hagi triat una trajectòria singular i única.

La nota de tall, un problema

Aquesta empresa està buscant trenta enginyers i diuen que els costa, fins i tot, trobar estudiants en pràctiques.

El gerent de GTD, Daniel Gregorio, explica que "en aquesta professió la demanda sempre és superior a l'oferta" i diu que la nota de tall a la universitat és un problema, ja que "hi ha gent que podria fer enginyeria que es queda fora".

 

El problema més gran per a les dones és que la discriminació que viuen no es veu

La visita d'avui serveix per mostrar en què consisteix el treball d'una enginyera que es dediqui a dissenyar sistemes de control del coet europeu Arianne 6. Hi ha molt poques empreses al món que puguin fer aquest tipus de feina.

Aquí hi treballen 300 persones, un 90% de les quals són enginyers. Només una quarta part són dones. Això implica un ambient laboral bastant masculinitzat i suposa una barrera psicològica d'entrada per a les dones tant a la professió com a la carrera.

Discriminació que no es veu

Per a Carmen Immerzeel, el problema més gran per a les dones és que la discriminació que viuen no es veu.

"La gent no la veu perquè no és un tipus de discriminació en què s'estigui pegant o insultant obertament les dones. Però, quan entres a formar part d'un projecte, si ets dona, has de demostrar que mereixes ser allà. Si treballes molt, acabaran acceptant les teves idees, però hi ha molts prejudicis contra la dona... i amb gent de la meva edat. Fa molta pena, això. Pots sentir-te molt sola."

 

Les dones tenen més habilitats relacionades amb saber negociar, tenir empatia, saber parlar o fer equip

 

En aquesta empresa busquen activament talent femení i tenen enginyeres en càrrecs clau perquè consideren que les dones tenen un valor afegit. Acostumen a tenir el que en anglès es diu "soft skills", és a dir, habilitats considerades toves que tenen a veure amb saber negociar, tenir empatia, saber parlar o fer equip. Trets de la personalitat que quan es fan entrevistes de treball sumen molts punts perquè ajuden a fer més fàcil el dia a dia a la feina.  

Pressió subtil i continuada

Segons l'experiència d'Immerzeel, els entorns masculinitzats suposen una pressió continuada.

"Normalment es mostra la dona científica com una dona que no és femenina, que té una forma d'actuar més masculina. Sobretot si ets una dona que fa servir maquillatge i talons serà difícil que t'acceptin en certs grups. Tot i així, crec que no s'ha de renunciar a res de tot això. Cal portar talons i demostrar que aquest continua sent el nostre lloc."


Si les dones no troben el seu lloc entre les carreres d'Enginyeria, si no s'hi troben còmodes, la societat malbarata el 50% del potencial que té la seva població, una gran pèrdua de talent. I no només en termes de quantitat, sinó també en termes de qualitat. La varietat -sigui de gènere, d'ètnia o d'origen social- és un plus que les empreses no es poden deixar perdre.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut