Les empreses no troben perfils especialitzats en les professions de futur

Cada any queden places lliures en estudis que després tenen una inserció laboral del 90%

Laia de la RivaActualitzat

Trobar feina abans de l'any d'acabar els estudis. Això és el que els passa a estudiants provinents de certs graus de la universitat, com enginyeria o informàtica, o de cicles de la formació professional (FP), com mecànica o electricitat. Són perfils que busquen les empreses amb activitats de futur, com la mobilitat sostenible, la informàtica o l'electrònica.

Però la demanda d'aquests professionals creix de manera exponencial. Un ritme que no pot seguir el sistema educatiu, com ens explica el coordinador de l'observatori de la Fundació Barcelona FP, Àngel Tarriño:

"El ritme de demanda supera qualsevol expectativa. No és un problema d'Espanya o de Catalunya, és un problema mundial."

Els plans d'estudi s'estan adaptant, però no ho fan amb la celeritat que necessita al mercat laboral. En la formació professional ho estan fent a través d'adaptacions curriculars, cursos d'especialització i certificacions professionals.

Tarriño afirma que les administracions que programen oferta formativa estan fent, des de fa un temps, "un esforç molt gran de perspectiva" per saber què es necessita. Per això parlen amb els diferents sectors, clústers i grans empreses:

"Ara falta que aquest engranatge de mica en mica vagi agafant velocitat de creuer per anar situant al mercat laboral cada curs, noves promocions de professionals en aquestes noves tecnologies."

Però en molts casos queden places per cobrir als centres. Per exemple, en la branca d'electrònica i electricitat dels cicles d'FP, el curs passat hi havia gairebé un 8% menys d'alumnes matriculats que fa sis cursos.

Gràfic de l'evolució del nombre d'alumnes de Formació Professional en electricitat i electrònica (CCMA)

A la universitat tampoc s'omplen totes les places ofertes en carreres com enginyeria o informàtica. Alguns professors, com el director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona de la UPC (ETSETB), Josep Pegueroles, afirmen que sovint "costa trobar el perfil adequat per a aquestes titulacions".

"De places en tenim, però no es cobreixen totes", afirma Pegueroles, qui creu que en el cas de la universitat les empreses prefereixen un altre perfil:

"Volen que els estudiants tinguin una molt bona formació de base, amb un molt bon grau, que sigui versàtil, i que després els permeti especialitzar-se amb allò que va canviant constantment."

Moltes empreses acaben formant els estudiants que els arriben en pràctiques. Una manera d'assegurar-se que tindran allò que els fa falta.

A la universitat tampoc s'omplen totes les places ofertes en carreres com enginyeria o informàtica (CCMA)


Talent jove però amb experiència

Tanmateix, el problema no només és trobar perfils més joves, sinó també amb més experiència. A l'empresa Circutor, dedicada a solucions per a la mobilitat sostenible, com ara carregadors per a vehicles elèctrics, afirmen que els perfils amb experiència van molt buscats i que n'hi ha pocs.

Segons la seva responsable de recursos humans, Marta Puig, la companyia ha optat per promocionar aquestes persones internes, quan surten llocs de feina dins l'organització. D'aquesta manera, diu, això els permet captar talent que saben que podrà tenir recorregut dins l'empresa. De fet, un 20% de la seva plantilla van començar com a estudiants en pràctiques.


Atraure talent femení

Tant des de les empreses com des del món educatiu hi ha consens a l'hora de veure on s'ha de posar una especial atenció: la clau és atraure talent femení cap a aquestes professions.

Encara hi ha poques dones que es dediquin a aquest tipus de feina, però si s'atragués les noies cap a aquests estudis, això ajudaria a cobrir les places que ara costa ocupar.

No s'estan cobrint totes les places de formació en enginyeria, informàtica, electricitat o mecànica (CCMA)
ARXIVAT A:
UniversitatTecnologiaFormació Professional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut