Palma

Les empreses d'Urdangarin i Torres haurien intentat colar factures falses a la Generalitat Valenciana

La instrucció de la coneguda com "operació Babel", la peça que investiga el presumpte desviament de fons de l'Institut Nóos, aporta noves ombres al "cas Urdangarin". El jutge José Castro investiga una nova xarxa d'empreses a l'estranger a través de la qual l'entramat de l'organisme, segons sembla, va desviar diners. TV3 ha tingut accés al document de la fiscalia que destapa aquesta presumpta nova branca de frau. En el text es denuncia que les empreses, vinculades a Iñaki Urdangarin i al seu exsoci, Diego Torres, cobraven factures falses. El fiscal creu que les empreses van facturar més d'un milió d'euros a la Generalitat Valenciana. Urdangarin haurà de tornar a declarar per aquesta xarxa.

RedaccióActualitzat
La instrucció del presumpte frau a través de l'Institut Nóos s'allarga cada dia que passa. Els interrogatoris a un dels principals imputats, Iñaki Urdangarin, estan sent maratonians i la diligència del jutge pot afegir, ara, encara més possibles delictes per investigar.

El jutge José Castro investiga també l'existència d'un segon entramat d'empreses vinculades al duc de Palma i a Diego Torres que sembla que servien per desviar diners.

Divendres, el magistrat va estar tot el dia a Barcelona interrogant imputats en l'"operació Babel", entre ells l'advocat Salvador Trinxet, a qui ja havia interrogat. L'objectiu és aclarir com funcionava la xarxa d'empreses i si és cert que desviaven fons a l'estranger.

La fiscalia denuncia que Iñaki Urdangarin i Diego Torres van facturar més d'un milió d'euros a la Generalitat Valenciana en factures sense justificar i altres de duplicades. Segons l'escrit judicial al qual ha tingut accés TV3, una altra imputada en el cas, la subsecretària de Presidència del govern valencià, va declarar que hauria tornat factures perquè va creure que li intentaven colar els mateixos rebuts des d'empreses diferents.

El fiscal explica en l'acte que hi ha almenys tres empreses que funcionaven de pantalla -Global Corporate, Torima Limited i Vikram- i que "no tenien estructura organitzativa empresarial per donar el servei pel qual estaven cobrant". Afegeix que, si en tenien, "la contraprestació no era proporcional al servei que prestaven". Entre altres, aquestes factures estarien relacionades amb els Jocs Europeus del 2006, que no es van celebrar mai.

Tornar a declarar

La fiscalia demana que s'obri una nova via d'investigació sobre aquest nou entramat societari. Això podria obligar Iñaki Urdangarin a declarar encara un cop més davant el jutge. Fins ara, el duc ha negat tenir coneixement de les empreses.

Urdangarin responsabilitza el seu soci Diego Torres de la gestió administrativa de l'Institut Nóos. Torres es va negar a declarar en el seu dia i ara ho haurà de fer per contrastar aquesta implicació.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut