Les empreses, a contrarellotge per adaptar-se a la nova llei de protecció de dades

Entitats financeres, asseguradores o empreses de serveis hauran de fer una feina ingent per adaptar-se a la nova regulació

RedaccióActualitzat

Assegurar que totes les dades personals amb què treballa l'empresa estan protegides i, a més, obtenir un permís explícit de treballadors i clients de com i per què es poden utilitzar serà obligatori a partir del mes que ve.

Per a entitats financeres, asseguradores o empreses de serveis, l'adaptació a la nova regulació europea de protecció de dades serà una feina ingent. Hauran de demanar a tots els clients, un per un, el seu consentiment per fer servir les dades que tinguin amb finalitats comercials.

Però qualsevol empresa, sigui gran o sigui petita, encara que no tingui clients directes, acumula moltes dades personals dels treballadors, fins i tot abans de contractar la persona.

Manel Hernández, soci del bufet Sagardoy:

"Gent que dona un currículum, o entra en un procés de selecció, o fa una prova psicotècnica per una selecció de personal. Aquí hi ha molts problemes de protecció de dades que no s'havien plantejat."

 

Delegats de protecció de dades

Les empreses que treballin directament amb informació sensible dels seus clients hauran de tenir un delegat especial que vetlli pel bon ús de les dades. I també hauran d'assegurar davant l'administració que totes les dades personals que acumula l'entitat, les dels clients, les dels treballadors i les dels seus proveïdors, estan ben custodiades. Davant qualsevol problema, aquest delegat haurà de comunicar-ho a les autoritats i l'empresa s'exposa a fortes multes.

 

Flora Egea, delegada de protecció de dades del BBVA:

"El reglament europeu canvia el sistema, i és la mateixa companyia qui ha de pensar quines dades té i com ha de protegir-les."


Les sancions

Aquesta adaptació requerirà inversió per a moltes empreses, que han tingut dos anys de transició per preparar-se i arriben a aquest moment -la norma entra en vigor el 25 de maig- amb molta feina per fer. I la norma europea preveu sancions.

Sico Sapena, fundador de Lleida.net:

"La gent no està acostumada a fer aquesta mena d'inversions per utilitzar aquestes dades i serà el que més costarà. Quan arribin les primeres sancions per mala utilització de les dades, ràpidament tothom s'activarà."

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut