Les embarassades no estan més protegides del coronavirus, en contra del que es pensava

L'Hospital Vall d'Hebron és el centre de referència per a les gestants amb Covid-19 que, en la majoria de casos, es curen i poden continuar l'embaràs sense problemes

Mònica BertranActualitzat

En la crisi del coronavirus, les embarassades es consideren persones de risc, perquè són dos pacients en un i perquè, pel seu estat, tenen més dificultat per respirar. Totes les que necessiten ingrés ho fan a l'Hospital Vall d'Hebron, el centre de referència per a les gestants amb Covid-19. De fet, l'evidència de com el coronavirus afecta les dones embarassades ha anat canviant des de l'inici de l'epidèmia.

Les dones embarassades semblaven més protegides enfront de la Covid-19, que els afectava menys i de forma més suau. Amb el pas del temps, però, s'ha vist que no hi ha diferència amb la resta de la població i que algunes requereixen tractament a l'UCI. Ho explica Anna Suy, cap secció Obstetrícia del Vall d'Hebron:

"El que estem veient és que s'infecten igual que la resta de la població, i que, igual que les persones de la seva edat, també tenen malalties greus. També hi ha embarassades que requereixen un tractament d'alta intensitat, o sigui que estan a l'UCI."

La majoria de vegades la dona es cura i pot continuar sense problemes l'embaràs. En d'altres, ha calgut actuar i avançar el part, per seguretat, sobretot de la mare.

 

Es pot donar el pit

Hi ha nadons que s'han infectat a les poques hores de néixer
Hi ha nadons que s'han infectat a les poques hores de néixer (Pexels/Kristina)

 

L'alletament no està contraindicat. Es deixa a elecció de la mare, sempre prenent mesures d'aïllament i higiene. Els experts consideren que encara és aviat per treure conclusions sobre les vies de contagi dels nadons:

"Encara no podem tenir la certesa per dir que s'han infectat per transmissió vertical, és a dir, per via transplacentària, o s'han infectat a les primeres hores de néixer. El que sí que sabem és que hi ha nens infectats amb molt pocs dies de vida. També se'ls ha de considerar una població de risc, perquè no perdem de vista que són fills de mares malaltes."

 

El coronavirus no impedeix que el part pugui ser vaginal, si la mare està en condicions d'aguantar-lo. Òbviament, després no podran rebre visites, però sí que la mare pot estar acompanyada en el moment del part.

"L'única condició és que ha d'estar tota l'estona amb ella. No permetem que entrin i surtin, sinó que van en un pack, la parella, o la mare amb l'acompanyant, i un cop neix la criatura, si la criatura està bé, són un pack de tres, però sempre tots junts."

A la resta de dones, que no tenen la Covid-19, ara els donen l'alta 12 hores després del part, 24 si s'han fet cesària. Una pràctica que està donant bons resultats i que possiblement ja quedarà així fins i tot quan hagi passat l'epidèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut