Madrid

Les embarassades rebran una vacuna de la grip A menys agressiva

El 16 de novembre començarà la campanya de vacunació contra la grip A, que es posarà en marxa a tot l'Estat de manera simultània. El Consell Interterritorial de Salut, que aplega la ministra i els consellers del ram, ha fixat la data d'inici de la vacunació i ha confirmat els grups de risc que hauran de rebre la dosi. Hi ha el personal sanitari i d'emergències, inclòs el de les residències de gent gran, la policia i altres forces de seguretat, bombers, funcionaris de presons, juntament amb els malalts crònics a partir de l'edat de sis mesos i també les embarassades. En aquest últim cas, rebran una vacuna menys agressiva.

Actualitzat
Els consellers de Salut, com la catalana Marina Geli, han explicat als mitjans de comunicació els detalls definitius de la campanya de vacunació contra la grip A, poc abans de l'inici de la reunió del Consell Interterritorial de Salut a Madrid. La vacunació començarà, finalment, el 16 de novembre per als grups de risc formats pel personal sanitari i d'emergències, serveis essencials i malalts crònics a partir dels sis mesos.

Els adults d'entre 18 i 60 anys rebran una sola dosi de la vacuna, mentre que se n'aplicaran dues als menors i als més grans de 60 anys.

Les embarassades rebran una vacuna menys agressiva que la de la resta dels grups de risc, que arribarà a Espanya al novembre, però no n'han concretat el dia. La diferència respecte a les altres vacunes és que no porta substàncies que n'augmentin la potència immunològica.

Un altre acord que s'ha pres a la reunió és que els antivirals -de les marques Tamiflu i Relenza- tornaran a les farmàcies al mes que ve i es vendran amb recepta mèdica. Al maig passat els van retirar per evitar que la gent els acaparés de manera indeguda. 

Ara Sanitat no tem que passi això. "No noto que hi hagi un clamor ciutadà per accedir a la vacuna", ha dit la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, que també ha admès les reticències del personal sanitari a vacunar-se. Jiménez ha recordat que la vacunació és voluntària davant d'aquesta epidèmia "lleu" i que "és respectable que hi hagi dubtes" sobre si cal immunitzar-se o no, un gest que la ministra ha recomanat.
Anar al contingut