L'augment mitjà de l'electricitat serà d'un 10%
L'augment mitjà de l'electricitat serà d'un 10%

Les elèctriques estan inflant preus? El govern espanyol demana que s'investigui

Ho ha demanat a la CNMC després que organitzacions de consumidors hagin denunciat grans augments amb l'entrada en vigor del nou sistema tarifari

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha demanat a la Comissió dels Mercats i la Competència, la CNMC, que investigui si hi està havent "comportaments irregulars" al mercat de l'electricitat.

Ho ha fet per carta aquest dilluns cap al tard després que l'entrada en vigor de les noves tarifes per trams horaris l'1 de juny hagi comportat grans pujades en el mercat majorista d'electricitat.


13,49 en hora vall i 30,12 en hora punta

Això és el que denuncien organitzacions com Facua, que asseguren que en els primers 7 dies de juny el rebut s'ha encarit de mitjana un 42%:


 

Aquesta organització de consumidors ha calculat que això suposarà que el rebut mitjà pujarà als 86 euros, el tercer més car de la història, quan fa un any era de 60 euros.

Havia de baixar, però està pujant

La CNMC va assegurar que als 19 milions de clients que tenen la tarifa regulada sense discriminació horària els baixaria un 3,4% el rebut de l'electricitat amb el nou sistema.

Però sembla que està passant el contrari, i entitats com la plataforma Nou Model Energètic sospiten que les grans elèctriques estan inflant els preus per contrarestar el canvi de tarifes:

 

 

El cert és que aquest dilluns el preu majorista d'electricitat va fregar els 90 euros per megawatt hora.

Al gener, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ja va demanar el mateix a la CNMC quan el preu del megawatt hora va fregar els 100 euros en plena onada de fred per la borrasca Filomena.

Aquestes peticions, però, són més aviat retòriques, perquè una de les funcions de la CNMC ja és fer un seguiment d'ofici del que passa al mercat elèctric per detectar-hi irregularitats.

Repartiment de beneficis i de costos

La pujada actual coincideix en el temps amb l'entrada del nou sistema tarifari, però també amb dues altres novetats: el repartiment dels beneficis del mercat de CO2 i dels costos de les renovables.

Són decisions que va prendre el govern espanyol la setmana passada amb la intenció que els primers també beneficiïn els consumidors, i els segons els paguin també les elèctriques.

Amb aquestes mesures la previsió era que en 5 anys els rebuts baixessin un 15%.


La fi dels "beneficis caiguts del cel"

Fins ara els beneficis del mercat de CO2, uns 1.000 milions anuals, se'ls quedaven les nuclears i les hidroelèctriques, perquè no n'emeten, de CO2.

Eren els coneguts com a "beneficis caiguts del cel", i ara aquests ingressos hauran de comportar reduccions a les factures que paguen les indústries i els consumidors particulars.

 


El Fons de Sostenibilitat

Pel que fa al cost de les primes a les renovables, uns 7.000 milions d'euros l'any, s'ha creat un Fons de Sostenibilitat que també hauran de pagar les empreses gasístiques i petroleres.

Fins ara aquests diners els pagaven els consumidors íntegrament a través dels rebuts de la llum, de manera que no afectaven gens els balanços de les elèctriques.

Això no ha agradat gens a aquestes empreses, que s'hi han mostrat radicalment contràries els últims mesos, especialment Repsol, la més afectada.


Pujades generals a Europa

El cert és que la pujada de l'electricitat està sent generalitzada a Europa, cosa que s'interpreta per la disminució progressiva de generació amb combustibles fòssils per complir amb els objectius dels acords de París.

Però de tota manera, Espanya és el país en el qual les pujades estan sent més altes.

 

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut