Els epidemiòlegs demanen que no se celebrin els comicis
Els epidemiòlegs demanen que no se celebrin els comicis

Les eleccions pengen d'un fil: experts alerten que poden ser un risc per la Covid

Aquesta setmana és el límit que es va marcar la taula de partits per decidir què fer amb les eleccions del 14 de febrer

RedaccióActualitzat

Amb una mitjana de 3.000 nous contagis diaris, la celebració de les eleccions penja d'un fil. El 15 de gener és la data límit que es va marcar la taula de partits per decidir si les tira endavant o les posposa. I ara per ara, els indicadors epidemiològics no permeten ser optimistes.

Diverses veus d'experts epidemiòlegs i del BIOCOM-SC no veuen clara la jornada. Temen que pugui ser un niu de nous contagis. Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, explica al "Preguntes freqüents" que "no és responsable" fer eleccions el 14F.

"Estarem amb una situació probablement pitjor que la que estem en aquests moments i, per tant, fer les eleccions, el fet de que presencialment vagin un volum molt important, altíssim, de persones a votar, implica unes interaccions que pot comportar un problema de salut pública molt important."

 

Per l'investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC Enric Álvarez, també hi ha un problema de logística dels comicis ja que veu molt difícil que es puguin evitar aglomeracions, i garantir la distància de seguretat i la ventilació als col·legis electorals. Álvarez ha explicat a "El suplement", de Catalunya Ràdio, que si es complissin totes les mesures d'higiene i seguretat no hi hauria problema a celebrar els comicis però, si no es poden garantir, seria millor no arriscar-se.

Pendents de divendres

Per poder celebrar les eleccions, han de ser segures des del punt de vista sanitari, s'ha de garantir el dret a vot per a tothom i han de ser legítimes pel que fa al nivell de participació. Si aquests punts no es compleixen, es podrien posposar.

Aquest dilluns hi ha prevista una reunió tècnica de la taula de partits. I el govern decidirà divendres que ve si confirma la data de les eleccions del 14 de febrer. El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, explica que tindran en compte l'informe del Departament de Salut.

Sigui quina sigui la decisió final, caldrà consens entre totes les forces polítiques. Si es decideix posposar les eleccions, hi ha el compromís de decidir una nova data per quan hi hagi una situació epidemiològica més favorable.

Vot per correu fins al dia 12

Mentrestant, la Junta Electoral Central ha decidit ampliar fins al 12 de febrer el termini per votar per correu en les eleccions del 14F. Es pot fer fins a les dues del migdia del divendres abans de les eleccions.

Els electors que vulguin votar per correu poden demanar el certificat de la seva inscripció en el cens electoral fins al 4 de febrer. Es pot demanar el vot per correu a les oficines, de forma presencial, o per internet, amb la signatura electrònica.

La documentació electoral començarà a arribar als electors a partir del 25 de gener. Per dipositar el vot, l'elector pot aprofitar l'entrega de documentació per entregar al carter el sobre amb el vot. També ho pot fer en les oficines, com és habitual.

La Generalitat ha avançat que fins al sis de gener ja s'havien fet 19.000 sol·licituds, tres vegades més que per a les eleccions del 2017.


Els indicadors de la Covid

Com està la situació ara per ara? Aquest dies s'han estabilitzat alguns dels indicadors de la pandèmia a Catalunya, tot i que la situació continua sent molt complicada. El Departament de Salut ha comunicat que el risc de rebrot ha baixat 64 punts fins a situar-se als 576 i també millora la velocitat de contagi, que es redueix fins a l'1,34.

En canvi, s'han confirmat 2.042 positius nous, 13 morts més per Covid i es manté molt elevada la pressió hospitalària. Ara com ara, a les plantes dels centres sanitaris catalans hi ha 2.356 ingressats per Covid, 458 dels quals estan greus.

Aquest és l'índex de brot per municipis:

 

Pel director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, anem pel camí de la saturació de les unitats de cures intensives. Dona per fet que els contagis s'incrementaran durant les pròximes setmanes i s'hauran de suspendre algunes intervencions no urgents.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Coronavirus
Anar al contingut