El 28M ha dibuixat un nou paisatge polític

Les eleccions municipals del 2023 en deu gràfics clau

Evolució del vot i dels regidors a Catalunya, repàs a la desfeta de Cs i la irrupció de Vox, i anàlisi de Balears, País Valencià i Madrid

RedaccióActualitzat

Les eleccions del 28M han canviat el panorama polític sorgit de les municipals celebrades el 2019. La irrupció de l'extrema dreta i la pràctica desaparició de Cs en són els dos exemples més clars, però no els únics. I, més enllà dels resultats concrets a cadascun dels 947 ajuntaments de Catalunya, també val la pena observar el suport global de la ciutadania a cadascun dels principals partits que s'hi han presentat.

En aquest sentit, tots els partits han perdut vots... excepte el Partit Popular, que n'ha guanyat més de 85.000 respecte a fa quatre anys.

  • RESULTATS PARTIT A PARTIT: EVOLUCIÓ VOTS
 

Amb diferència, la patacada més grossa se l'endú Esquerra, que ha perdut més de 300.000 vots al conjunt del país. Els comuns són els segons damnificats, amb una davallada de més de 90.000 vots.

Els tercers són els socialistes, que, tot i mantenir moltes alcaldies i haver millorat a Barcelona, on Collboni ha guanyat dos regidors, han perdut, en conjunt, gairebé 56.000 vots.

Junts ha resultat menys perjudicats per aquesta tendència a la baixa, i només ha de lamentar la pèrdua de 7.000 vots.


Esquerra, el partit amb més regidors

Tot i això, si s'observa el gràfic del nombre total de regidors de cada formació, Esquerra continua al capdavant. La diferència és que ara té Junts més a prop, perquè ha perdut un centenar de regidors.

  • RESULTATS PARTIT A PARTIT: REGIDORS
 

Els que més regidors han guanyat són el PSC, en tercera posició, amb 145 regidors més; el PP, sisena força a Catalunya, amb 130 regidors més, i Vox, vuitena força, amb 121 regidors més. El creixement de l'extrema dreta, això sí, és el més significatiu, perquè fa quatre anys va obtenir 3 regidors.

Els comuns i la CUP, d'altra banda, estan en xifres molt semblants al 2019, perquè han perdut una trentena i una vintena de regidors, respectivament.


El PSC, el partit amb més vots

Si s'observen els vots rebuts per cada formació, en canvi, la victòria és clarament socialista: el PSC suma més de 700.000 vots, que són 160.000 més dels que té Junts i gairebé 200.000 més que Esquerra.

  • RESULTATS PARTIT A PARTIT: VOTS
 

Força més enrere queden els comuns i el PP, amb més de 260.000 i gairebé 250.000 vots, respectivament. Vox i la CUP són la sisena i la setena força més votades, amb 150.000 i més de 130.000 vots, respectivament.

Traduint els vots en percentatges, l'ordre és el mateix, però els guanys i pèrdues canvien, perquè aquí intervé el factor participació, sobre el qual es calculen els percentatges de vots obtinguts per cada partit.

  • RESULTATS PARTIT A PARTIT: PERCENTATGE
 

Així, a més del lògic augment de vot del PP i Vox, que milloren resultats, crida l'atenció que el PSC i Junts també pugen respecte al 2019, tot i haver perdut vots.


Junts, guanyador en més municipis

El rànquing també canvia quan s'observa quina és la llista més votada en cada municipi, els partits que han guanyat en cada ajuntament.

Aquí, la victòria és per a Junts, amb 342 llistes guanyadores, seguit d'Esquerra, amb 330. Tots superen amb escreix el tercer partit de la llista, el PSC, que ha guanyat en 127 municipis.

RESULTATS PARTIT A PARTIT: MUNICIPIS

 

La CUP ho ha fet en 20; el PDeCAT, en 12, i els comuns, en 10.


Cs, de 245 regidors a 10

La cara i la creu del 28M són Vox i Cs. Per a la formació presidida per Inés Arrimadas, la jornada electoral ha suposat gairebé la desaparició dels ajuntaments catalans, on el 2019 va obtenir 245 regidors. Ara, en canvi, en té 10, repartits en 9 municipis.

Traduït en vots, significa que ha passat dels 291.970 de fa quatre anys als 36.710 del 2023.

  • RESULTATS PARTIT A PARTIT: CS
 

Cs ha obtingut regidors a Artés, Capellades, Lliçà de Vall, Vilafant, Santa Coloma de Gramenet (2), Olesa de Montserrat, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans i Premià de Mar.


Vox, en 75 ajuntaments

L'extrema dreta de Vox, en canvi, ha passat de tenir 3 regidors a Salt a tenir-ne 124, repartits entre 75 municipis, incloses les quatre capitals de província.

  • RESULTATS PARTIT A PARTIT: VOX
 

A Salt ha millorat el resultat, passant de 3 a 4, els mateixos que té a Mataró. En 7 municipis té 3 regidors, en 26 en té 2. I en 89 més en té un de sol.


Balears i País Valencià: el PP i Vox sumen majoria

Més enllà de Catalunya, els resultats de les eleccions al Parlament balear i les Corts Valencianes mostren un clar ascens del PP i un lleuger augment de Vox, que porta la dreta i l'extrema dreta a tenir majoria a les dues cambres, si es posen d'acord.

Al Parlament balear, el PP ha crescut més d'un 50% i ha passat de 16 diputats a 25, i Vox ha passat de 3 a 8.

  • RESULTATS PARLAMENT BALEAR

A les Corts Valencianes, el PP ha crescut més d'un 100% i ha doblat amb escreix els 19 regidors de fa quatre anys, que ara són 40. Vox, que en tenia 10, ara en té 13.

  • RESULTATS CORTS VALENCIANES
 

A la Comunitat de Madrid es repeteix el creixement i la victòria del PP, però la situació és diferent, perquè Isabel Díaz Ayuso ha millorat els resultats de les eleccions anticipades de fa dos anys i ha aconseguit 68 diputats, que són la majoria absoluta que anhelava. Per ser investida, per tant, no necessitarà pactar amb l'extrema dreta, que ha perdut 3 diputats i en conserva 10.

 

  • RESULTATS ASSEMBLEA MADRID

 

A l'Assemblea madrilenya, com a les Corts Valencianes, els socialistes han millorat els resultats, però la pèrdua d'escons a la seva esquerra fa impossible assolir la majoria.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023Eleccions autonòmiques 2023
Anar al contingut