Les enquestes indiquen que el partit d'Angela Merkel no sortirà malparat del nou test electoral (Reuters)
Les enquestes indiquen que el partit d'Angela Merkel no sortirà malparat del nou test electoral (Reuters)
Berlín

Les eleccions europees indicaran la durada de l'últim mandat de Merkel

A les últimes eleccions europees van anar a votar menys de la meitat dels alemanys amb dret a vot

Oriol SerraActualitzat

Si a les últimes eleccions europees a Alemanya el protagonisme se'l va endur Alternativa per Alemanya (AFD), aquesta vegada bona part de les mirades estaran centrades en els resultats de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), de la cancellera Angela Merkel, i dels seus socis socialcristians de Baviera (CSU).

Segons les enquestes més recents, els conservadors alemanys sortiran menys malparats d'aquests comicis europeus del que es preveia  fa uns mesos. Això significa, d'una banda, que el seu cap de llista, el bavarès Manfred Weber, sortirà en condicions de defensar la seva candidatura per presidir la Comissió Europea. L'aportació de la CDU/CSU al Partit Popular Europeu serà prou sòlida. I de l'altra, que Merkel haurà superat un nou test electoral que li permetrà completar el seu quart mandat o posar-hi punt final quan li sembli més oportú, especialment pensant en la seva successora al capdavant del partit, Annegret Kramp-Karrenbauer, més coneguda com a AKK.

 

La candidata del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD), Katarina Barley (Reuters)​


La socialdemocràcia alemanya, en hores baixes

El Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD) ha decidit enviar a Brussel·les l'actual ministra federal de Justícia, Katarina Barley. De pare britànic, Barley és una europeista molt convençuda que lamentava profundament el Brexit durant la seva participació a l'últim debat televisiu entre els candidats dels sis principals partits alemanys.

L'SPD, però, no només pot arribar a perdre al voltant del 10% del suport electoral a les eleccions europees, sinó que podria veure's superat pels Verds d'Alemanya.

Aquestes eleccions seran un mirall del moment polític que travessa la República Federal d'Alemanya, ara que justament celebra el 70è aniversari de la seva fundació.

La CDU/CSU guanyarà novament les eleccions però es quedarà, probablement, per sota del 30%, és a dir, amb menys solidesa que fa cinc anys. L'SPD continuarà caient, tal com ha fet a totes les eleccions celebrades a Alemanya els darrers anys. Els Verds mantindran la velocitat de creuer per convertir-se en segona força política i s'acostarà al 20% del suport electoral i Alternativa per Alemanya (AFD) passarà lleugerament del 10% en el millor del casos.


El paper de la dreta populista

L'AFD no travessa el seu millor moment. Sis anys després de la seva creació com a partit euroescèptic i, sobretot, antieuro, la dreta populista d'Alternativa per Alemanya es veu immersa en una crisi interna provocada pels casos de corrupció en relació amb el finançament del partit i també per la manca d'un lideratge clar.

A diferència d'altres partits populistes de dretes europeus, l'AFD no té una cara, un líder o una líder, com passa amb la Lliga Nord italiana amb Salvini o a França amb Marine Le Pen. L'AFD té ara mateix fins a tres persones al capdavant del partit i no oblidem que pel camí ja ha sacrificat tant els seus fundadors com la cara que va liderar el partit amb més carisma, Frauke Petry.

A això cal afegir-hi que l'AFD ha perdut la seva principal mina de vots: la crisi de refugiats, la qual ha deixat de ser un problema de primer ordre a Alemanya. El partit ultranacionalista s'ha aferrat al negacionisme del canvi climàtic i ha decidit convertir-se en el gran defensor del dièsel, el combustible més odiat pels ecologistes i aparentment el més utilitzat per una part important dels conductors alemanys, incloent-hi la classe mitjana i treballadora.

El líder d'Alternativa per Alemanya (AFD), Joerg Meuthen (Reuters)


Està per veure si la crisi dels veïns austríacs afectarà, i fins a quin punt, els resultats de l'AFD. L'escàndol que ha provocat el trencament del govern de coalició austríac ha estat un avís a navegants per a la dreta populista també a Alemanya. No es pot oblidar que el fins aquesta setmana vicecanceller austríac, Heinz-Christian Strache, protagonista del vídeo en què apareix venent el seu país a una suposada oligarca russa a canvi de manipular els mitjans de comunicació, s'ha reunit en multitud d'ocasions amb membres d'Alternativa per Alemanya.

També eleccions regionals i locals

Coincidint amb les eleccions europees, també se celebraran eleccions d'àmbit local en alguns estats federats alemanys. És el cas de la ciutat-estat de Bremen, que elegirà els representants del seu Parlament, o el de fins a vuit estats federats més, on se celebraran eleccions municipals o comarcals, com és el cas d'Hamburg, Baden-Württemberg, Renània-Palatinat, Saarland, Saxònia, Saxònia-Anhalt, Mecklenburg-Pomerània occidental i Turíngia.

Serà interessant observar la participació d'aquest diumenge. A les últimes eleccions europees van anar a votar menys de la meitat dels alemanys amb dret a vot.

 

ARXIVAT A:
AlemanyaAngela MerkelEleccions europees 26M
Anar al contingut