Les eleccions anticipades prenen força amb el "no" als pressupostos generals (EFE)
Sánchez, al Congrés amb Carmen Calvo (EFE)
Madrid

Les eleccions anticipades prenen força amb el "no" als pressupostos generals

El president espanyol podria esperar a divendres per fer l'anunci

RedaccióActualitzat

Dia important, aquest dimecres, al Congrés dels Diputats espanyol. A l'hemicicle, debat de les esmenes d'uns pressupostos generals que Pedro Sánchez no pot tirar endavant. I als passadissos, els rumors de la imminència d'unes eleccions, que no paren de créixer.

De fet, el president espanyol podria anunciar l'avançament electoral divendres. El rei Felip VI és de viatge oficial al Marroc fins aquest dia, i es creu poc probable que el president espanyol faci un anunci d'eleccions anticipades amb el monarca fora de l'Estat. Divendres, a més, hi ha Consell de Ministres. Per tant, sembla el dia idoni.

Pel que fa a la data, aquest matí, ha agafat força la del diumenge 28 d'abril. És a dir, després de Setmana Santa. L'altra data possible és el 14 d'abril. Són dates en què el judici del procés podria continuar en marxa. 
 

La ministra María Jesús Montero conversant amb Pedro Sánchez, aquest dimecres, al Congrés (EFE)

Un cop rebutjats els pressupostos, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit als passadissos de la cambra que el govern del PSOE "culminarà" la feina pendent "que no estava als comptes de l'Estat". De si es convoquen les eleccions i quan només depèn de Pedro Sánchez:

"Han escoltat en diferents ocasions, abans fins i tot de la votació del pressupost, que si el pressupost no sortia, evidentment, s'escurçava la legislatura. Però la data, els moments o quan hi haurà aquesta data ja li correspon en exclusiva al president"

El president espanyol, de moment, no s'ha pronunciat sobre el possible avançament dels comicis. Aquest matí, fonts de l'executiu han informat que Sánchez tenia la intenció de presenciar la votació al Congrés i marxar després cap a la Moncloa.


Batet: "Els pressupostos no han sortit, però el projecte de país continua en peu"
 

Meritxell Batet, aquest dimecres, a "Els matins" de TV3 

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha dit a "Els matins" de TV3 que convocar o no eleccions és una decisió del cap de l'executiu i que, en tot cas, els membres del govern continuaran treballant per tirar endavant els seus projectes.

"Aquests vuit mesos hem estat treballant amb uns pressupostos que no reflecteixen el projecte econòmic i social que nosaltres hem presentat. Però cada divendres hem aprovat mesures socials o per conquerir drets que s'havien perdut. Hem revertit mesures del PP i hem millorat la vida de les persones"

"Els pressupostos eren el principal instrument perquè tot això comencés a ser una realitat. Els pressupostos no han sortit, però el projecte de país, el projecte econòmic i social, i sobretot, el projecte per superar una crisi territorial que està durant fa massa anys, continuen en peu"

Meritxell Batet s'ha queixat de l'actitud de les formacions independentistes de demanar "impossibles" i que això ha provocat que el diàleg s'hagi suspès:

"Quan dues parts tenen punts de vista ideològics molt diferents el que no es pot fer mai és demanar impossibles. Es demanen coses impossibles pel govern d'Espanya. I això és exactament el que va passar. La negociació i el manteniment d'aquest diàleg es va posar en perill. Quan li demanes al poder executiu que faci de poder judicial, saps perfectament que això no és possible. Quan li demanes al govern d'Espanya un dret que no existeix, que és el dret d'autodeterminació, i que no es contempla dins del marc constitucional, li estàs demanant un impossible"

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPressupostos Generals de l'EstatEleccions
Anar al contingut