Panmunjom

Compromís de desnuclearització i voluntat de pau permanent de les dues Corees

Els líders dels dos països impulsaran una trobada amb els EUA i la Xina per declarar la fi de la guerra

RedaccióActualitzat

Les dues Corees han arribat al compromís de desnuclearitzar la península i convertir l'armistici en una pau permanent. Ha estat en una trobada dels dos líders a la frontera.

A la trobada històrica entre els líders de Corea del Nord, Kim Jong-un, i Corea del Sud, Moon Jae-in, també s'ha acordat obrir converses amb els Estats Units i la Xina per signar un tractat de pau definitiu que substitueixi l'armistici actual entre Pyongyang i Seül.


La declaració conjunta que han signat Kim Jong-un i Moon Jae-in parla de cooperació per establir un "sistema de pau permanent i estable":

"El nord i el sud cooperaran activament per establir un sistema de pau permanent i estable a la península coreana".

"Sud i Nord confirmen la seva meta comuna d'aconseguir una península lliure d'armes nuclears a través de la completa desnuclearització."

Al text, Seül reconeix el pes que han tingut en l'acord els gestos de Corea del Nord abans de la cimera:

"Les dues parts acorden complir amb els seus rols i responsabilitats, ja que tots dos països reconeixen que les mesures adoptades per Corea del Nord de cara a la desnuclearització de la península tenen una importància significativa i són una mesura cabdal."


L'acord entre les dues Corees també recull la voluntat que la comunitat internacional doni el vistiplau a la nova era de relacions bilaterals i el compromís a "continuar cimentant la confiança mútua" a través de reunions i intercanvis telefònics regulars.

De fet, el president sud-coreà visitarà Pyongyang a la tardor per mantenir l'ambient d'acostament entre els dos mandataris. I s'impulsaran converses amb els Estats Units i la Xina per signar un tractat de pau definitiu que substitueixi l'armistici que va posar fi a la guerra de Corea.

El president nord-americà, Donald Trump ha anunciat via Twitter la fi de la guerra de Corea. Trump diu que tot el poble nord-americà s'ha de sentir "orgullós" del que està passant avui a la frontera de les dues Corees. Poc abans, Trump havia dit que l'acord era una "bona notícia" i que només "el temps dirà" que passarà en un futur:

 

 



 

 

 

 

Per primera vegada des de l'armistici que va posar fi a la guerra el 1953, avui un mandatari nord-coreà ha trepitjat territori de la veïna del sud.

Kim Jong-un ha dit que "s'esforçarà" per complir amb el que ha signat a la declaració conjunta. Però els analistes internacionals destaquen que Kim no ha pronunciat en cap moment en el seu discurs la paraula "desnuclearització" ni ha fet referència al programa d'armes atòmiques:

"Moon i jo ens esforçarem per aconseguir la pau a la península i complir amb el que està escrit a la declaració."

 

Els dos mandataris han anunciat que hi haurà una nova trobada de famílies separades per la guerra a banda i banda de la frontera. La trobada serà el 15 d'agost, coincidint amb el Dia de l'Alliberament nacional. A la península coreana es celebra aquest dia la rendició japonesa que va portar a la fi de la Segona Guerra Mundial.

 

Moon Jae-in i Kim Jong-un han formalitzat el seu acord amb una forta encaixada de mans i una abraçada. Com a símbol de la trobada han plantat un pi, un arbre que es considera portador de sort en aquests dos països. I han descobert una placa commemorativa de la trobada que conté la firma dels dos dirigents i la frase "Plantem pau i prosperitat".

La històrica trobada a Panmunjom ha acabat amb un breu passeig en solitari per la part ajardinada de la zona desmilitaritzada que separa els dos països.

 

 

ARXIVAT A:
Corea del Nord
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut