Les dones tenen un 30% menys de possibilitats que les truquin per una feina

Un estudi de la UPF conclou que a les dones amb fills encara se les convoca a menys entrevistes de feina

RedaccióActualitzat

Les dones tenen menys oportunitats que els homes per ser contactades a entrevistes per un mateix lloc de treball.

Així ho assegura un estudi realitzat per l'equip de Sociologia de la Universitat Pompeu Fabra per a l'Observatori de la Caixa, que també conclou que les dones qualificades i sense fills són les que tenen més oportunitats de treballar.

Per dur a terme aquest estudi, titulat "Tenen les dones menys oportunitats de ser contractades?", es van enviar més de 5.000 currículums falsos de persones entre 37 i 39 anys per aspirar a 1.300 ofertes de feina reals publicades en una borsa de treball.

La directora de l'estudi Observatori La Caixa, María José González, deixa clar que les dades parlen per si soles:

"És significatiu que les dones reben un 30% per cent menys de trucades per a una entrevista de treball."

 

 



Tenir fills influeix negativament en les dones

L'estudi també deixa una dada significativa en relació a la discriminació:

"Si les dones tenen fills, la prioritat de trucada per a una entrevista de treball és menor. Per tant, detectem una penalització de la maternitat o aquesta doble discriminació pel fet de ser dona i tenir criatures."

 

 

 


De fet, les dones sense fills tenen un 23,5% menys de possibilitats de ser trucades per una entrevista, però, quan les dones tenen fills, aquest percentatge augmenta fins al 35,9% de diferència.

En canvi, González parla de "premi a la paternitat" en el cas dels homes:

 

"Quan tens homes amb fills i sense fills, truquen abans als homes amb fills. Per tant, es produeix un premi a la paternitat. Se'ls pressuposa una major implicació i dedicació a la feina, i, si tenen criatures, se'ls pressuposa fins i tot més responsabilitat en el treball."

 

L'informe remarca dues dades que posen de relleu la discriminació que pateixen les dones: la major taxa d'ocupació d'ells (79,2%) que elles (67,1%) i la major presència de contractes a temps parcial entre les dones (24,1%) davant dels d'homes (7,3%). 

Pel que fa a les dones, l'estudi conclou que es jutja un "estereotip":

"Per tant, t'estan jutjant a partir d'un esterotip, més que no pas a partir de les teves qualitats."


L'Observatori de la Caixa és una iniciativa per a l'estudi dels nous fenòmens socials en quatre àrees: inclusió social, educació, ciència i cultura. Es nodreix d'un baròmetre d'indicadors clau sobre temes d'interès social als països membres de la Unió Europea i l'OCDE.

ARXIVAT A:
Feminisme8MIgualtat de gènereBretxa salarial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut