Les dones tenen més risc de morir després d'un infart, degut a factors socials
El control de la hipertensió pot reduir el risc de moltes malalties

Les dones tenen més risc de morir després d'un infart, degut a factors socials

Les dones triguen més temps a acudir al sistema sanitari quan tenen un infart, aguanten més el dolor i en minimitzen els símptomes

Xavier DuranActualitzat

El risc de morir quan es té un infart és el doble en dones que en homes. Així ho conclou un estudi liderat per Antonia Sambola, del Servei de Cardiologia de Vall d'Hebron i experta en la salut cardiovascular de la dona.  

Aquesta recerca s'ha realitzat en el marc de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i la Fundació Institut per a la Millora de l'Assistència Sanitària (Fundació IMAS) i amb altres centres sanitaris de tot l'estat. Va consistir a analitzar totes les altes hospitalàries amb aquest diagnòstic d'atac de cor entre el 2005 i el 2015 recollides en el Sistema Nacional de Salut.

En total, abastava 273.182 pacients, dels quals el 38,8% eren dones. Els resultats indiquen que la taxa de mortalitat per infart va ser del 18,3 % en dones i del 9,3 % en homes.

Hi ha diverses raons perquè això es produeixi, però són més socials que biològiques, segons la doctora Sambola. Les dones triguen més temps a acudir al sistema sanitari quan tenen un infart. També "aguanten més símptomes com el dolor, minimitzen els símptomes, esperen a veure si passen els símptomes". I això té conseqüències en el tractament:

"Per això, també en part, se'ls hi realitzen menys angioplàsties, ja que arriben massa tard per obtenir benefici d'aquesta tècnica. Així mateix, els símptomes són confosos moltes vegades amb ansietat".

L'estudi indica que, en cas d'infart, a les dones se'ls hi realitzen un 15% menys angioplàsties primàries. Es tracta d'una tècnica que es du a terme per restaurar la circulació en aquelles artèries que s'han vist afectades després d'un infart.
 

Les dones, més grans i sovint amb altres malalties

Un altre problema observat per l'estudi és que les dones eren, de mitjana, 10 anys més grans que els homes quan van patir un infart i tenien més comoditats, és a dir, presència simultània de dues o més malalties.

Concretament, un 60% de dones tenien també hipertensió, per un 46% dels homes. En altres malalties, el percentatge de dones i el d'homes eren els següents:  diabetis, 36% i 26%; demència, 9% i 3%; accidents cerebrovasculars, 3% i 2%; discapacitat, 3% i. 2%; insuficiència cardíaca, 33% i 22%; insuficiència renal, 13% i 10%.

La doctora Sambola també afirma que en les comunitats en les quals existeix el Codi Infart, com Catalunya, "les xifres de mortalitat són una mica menors, tant en homes com en dones". Però afegeix que "cal continuar treballant per reduir aquesta bretxa en la mortalitat per infart entre dones i homes. Cal tenir en compte que les patologies cardiovasculars són la principal causa de mort a l'estat".

Entre els mesures que proposa, hi ha realitzar campanyes poblacionals d'informació i conscienciació sobre la importància de l'autocura i de la malaltia cardiovascular com a primera causa de mort en la dona:

"Cal aclarir que les dones que pateixen un infart de miocardi poden presentar els mateixos símptomes típics que els homes. A més, poden percebre altres símptomes addicionals no tan característics, com mareig, cansament, sudoració excessiva, sensació de falta d'aire, nàusees i vòmits."

També és important, conclou, "formar els professionals perquè puguin establir el diagnòstic d'infart en les dones de forma més precoç".

 

 

ARXIVAT A:
Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut