Les dones que treballen als prostíbuls demanen alternatives després que els hagin tancat

Com que la prostitució a Espanya no és ni legal ni il·legal, les dones que s'hi dediquen no poden accedir a l'atur ni tampoc beneficiar-se dels ERTO

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Des d'aquesta setmana, els prostíbuls de Catalunya tenen prohibit obrir les seves portes. La Generalitat ho ha prohibit per evitar que es converteixin en focus de contagi. Això ha provocat que les dones que hi treballen s'hagin quedat sense els ingressos que hi aconseguien fins ara.

Com que la prostitució a Espanya no és ni legal ni il·legal, les dones que s'hi dediquen no són assalariades i, per tant, no poden accedir a l'atur ni tampoc beneficiar-se dels ERTOs.

La portaveu de l'Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS), Sabrina Sánchez, assegura, en una entrevista a TV3, que "el tancament s'ha fet sense tenir en compte una alternativa d'habitatge" per a les dones que es queden sense feina i sense resoldre la forma de "guanyar-se la vida".

Sánchez reclama "drets laborals" i afirma que aquesta situació no es produiria si les dones que treballen als prostíbuls "estiguessin contractades, si els empresaris paguessin les obligacions que tenen amb les seves treballadores, com fa qualsevol altre empresari d'un altre sector".

La portaveu de l'Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS), Sabrina Sánchez, reclama "drets laborals"

 

Les entitats que treballen per treure del carrer les dones en situació de prostitució i que es declaren abolicionistes celebren la mesura, però alerten que l'argument per tancar prostíbuls hauria de ser l'explotació sexual que s'hi produeix i no per Covid-19, perquè, en la seva opinió, associar aquestes dones amb el risc de contagi encara les estigmatitza més.

Ara bé, l'ONG Metges del Món, que té programes de cerca de feina alternativa a la prostitució, recorda que el tancament dels locals no pot ser l'única acció de les administracions i que ha d'anar acompanyada de "polítiques públiques, recursos d'habitatge, suport econòmic, social i emocional", segons diu a TV3 Yvette Damas, membre de la junta de l'entitat.

Yvette Damas, de Metges del Món, demana polítiques públiques i recursos a l'administració

"L'alternativa que tenen és continuar exercint i veure's abocades a contextos de marginalitat, els mateixos contextos que en un primer lloc ja les van abocar a la prostitució", lamenta Damas, que afegeix que "la prostitució és una forma de violència masclista, que té la seva arrel en les desigualtats econòmiques".

Moltes de les dones que treballen als locals nocturns també hi viuen, perquè no tenen un altre lloc on anar i perquè sovint estan situats a la carretera, apartats dels nuclis urbans. Ara mateix, sense ingressos, només generen deutes, uns deutes que se sumen als que moltes d'elles ja arrosseguen des de fa anys amb els proxenetes que les van portar des del seu país d'origen.

ARXIVAT A:
Prostitució
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut