Les dones obeses tenen 12 vegades més possibilitats de morir de càncer

Per als homes obesos la probabilitat és el doble

Xavier DuranActualitzat

Una dona amb obesitat té dotze vegades més risc de morir de càncer que una dona amb pes normal. Es tracta d'una dada contundent i alarmant que es desprèn de l'estudi que han fet investigadors de tot l'Estat, liderats per metges catalans.

La conclusió general és que tenir sobrepès o patir obesitat incrementa de forma exponencial el risc de patir una malaltia cardiovascular o càncer, tant en homes com en dones. Però el risc és molt més elevat en les segones.

L'estudi FRESCO (acrònim de Funció de Risc Espanyola d'Esdeveniments Coronaris i Altres) ha estat liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar. També hi han participat diferents grups de recerca de Barcelona, Girona, Reus i Palma, entre altres llocs. S'ha publicat a la revista "Preventive Medicine".

L'estudi, el més gran fet fins ara en aquest camp a l'estat espanyol, va consistir en el seguiment, durant 10 anys, de més de 54.000 persones d'entre 35 i 79 anys de 7 comunitats autònomes. Cap no tenia historial previ de malaltia cardiovascular.

Què es considera pes normal, sobrepès i obesitat

Dels participants, més de 25.000 tenien sobrepès i 15.000, obesitat. Per tant, només el 26% tenien un pes considerat normal. Aquesta classificació deriva del càlcul de l'índex de massa corporal -IMC o BMI en anglès. L'IMC és el resultat de dividir el pes en quilograms pel quadrat de l'alçada en metres. El càlcul es pot fer de manera automàtic en aquesta web. El pes és normal si l'índex es troba entre 18,5 i 25. Hi ha sobrepès si és entre 25 i 30 i parlem d'obesitat si supera el 30 -més greu com més alt sigui l'índex.

Qualsevol increment sobre el pes normal és nociu

Els resultats de l'estudi no deixen gaires dubtes sobre els efectes nocius de l'obesitat i que perjudica més el sexe femení. Les dones obeses tenen 5 vegades més risc de patir una malaltia cardiovascular i 12 vegades més possibilitats de desenvolupar un càncer. Si tenen sobrepès però no arriben a patir obesitat, el risc és el doble en el cas de les patologies cardiovasculars i quatre vegades més en les oncològiques.

En els homes, l'increment de risc és menor, però també significatiu en el cas del càncer. L'obesitat multiplica per dos les possibilitats de desenvolupar algun tipus de càncer, però no influeix de forma significativa en les malalties cardiovasculars. L'estudi s'ha fet descartant els possibles efectes d'altres patologies vinculades al pes, com ara la hipertensió, diabetis o hipercolesterolèmia. En homes l'obesitat també dobla el risc de mort per qualsevol causa.

Això implica, segons els autors, que qualsevol increment de l'índex de massa corporal per sobre dels nivells recomanats, s'arribi o no a l'obesitat, suposa un increment proporcional del risc d'esdeveniments adversos per a la salut. I això és molt preocupant, com destaca Jaume Marrugat, investigador principal d'aquest estudi i director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM:

"Cal buscar estratègies per al desenvolupament d'activitats de promoció d'una dieta saludable, la realització d'activitat física, el cribratge de malalties i establir polítiques de prevenció que afectin el conjunt de la població, per ajudar a disminuir la prevalença de l'obesitat."

Marrugat lamenta que "les millores en els factors de risc cardiovascular assolides en els darrers 20 anys queden dramàticament neutralitzades per l'epidèmia de l'obesitat".

Els autors també consideren que, davant dels resultats, cal adoptar mesures preventives i de tractament i que la base és el canvi de l'estil de vida, modificant hàbits dietètics i incrementant l'activitat física.

Petites reduccions, grans beneficis

La bona notícia és que petites reduccions de pes produeixen grans beneficis per a la salut. Així, prenent com a exemple un país amb una esperança de vida mitjana de 80 anys, les persones amb sobrepès que als 40 anys perdin 5 quilos i no els recuperin reduiran un 20% el risc de patir malalties cardiovasculars. I entre les dones, aquesta reducció també farà baixar un altre 20% el risc de morir per càncer.

El nombre d'obesos a tot el món es va triplicar entre el 1975 i el 2016 i, segons l'Organització Mundial de la Salut, l'obesitat afecta ja més de 650 milions de persones al món. L'any 2016 ja hi havia 41 milions d'infants menors de 5 anys amb sobrepès o obesitat.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut