Les dones estan "excessivament representades" en ocupacions de salaris més baixos (Oxfam Intermón)
Les dones estan "excessivament representades" en ocupacions de salaris més baixos (Oxfam Intermón)

Treballar de franc d'ara a final d'any: el greuge a les dones per la bretxa salarial

RedaccióActualitzat

Des d'aquest dissabte fins al 31 de desembre, les dones espanyoles treballaran gratis: segons la Comissió Europea, la bretxa salarial a Espanya és del 14,2%, molt per sobre de països com Romania, Luxemburg, Bèlgica o Itàlia, on se situa al voltant del 5%.

Si comptem la Unió Europea en conjunt, les dones europees guanyen una mitjana del 16,2% menys que els homes.

La bretxa salarial és la diferència entre el salari brut per hora entre homes i dones. Com s'explica la diferència?

La Comissió Europea remarca que els càrrecs de direcció i supervisió els acaparen els homes. Al nivell més alt, la diferència és notable: només el 6,3% dels directors executius són dones. A més, les dones s'encarreguen de les feines no remunerades com el treball domèstic i la cura de nens i gent gran. Aquestes són les xifres: els homes dediquen una mitjana de 9 hores setmanals a les feines no remunerades i a les activitats domèstiques. Les dones hi dediquen 22 hores setmanals, gairebé quatre hores al dia.

En el mercat laboral s'observa com més d'una de cada tres dones redueix el seu salari perquè treballa a temps parcial. Només un de cada deu homes ho fa.

Les dones, segons la Comissió Europea, tendeixen a estar més temps fora del mercat laboral. També estan "excessivament representades" en sectors i ocupacions de salaris més baixos, com la docència o el comerç.

Per tot això, el sindicat UGT ha decidit rellançar aquest 10 de novembre la campanya "Jo treballo gratis" per tercer any consecutiu. Vol conscienciar els treballadors sobre aquesta discriminació.

A més, el sindicat exigeix al govern espanyol l'aprovació d'una llei d'igualtat salarial i l'activació de tots els mecanisme possibles per fer complir els articles 14 i 9 de la Constitució.

ARXIVAT A:
Bretxa salarialFeminisme
Anar al contingut