Tres dones iranianes que s'ha revoltat contra el règim islamista, a la portada de la revista Time

Les dones de l'Iran revoltades contra el règim, elegides heroïnes de l'any per Time

Com a personatge de portada del 2022, la revista nord-americana escull Volodímir Zelenski i l'"esperit d'Ucraïna"

RedaccióActualitzat

La revista nord-americana Time ha fet públic aquest dimecres les seves tradicionals portades dedicades als personatges mundials que consideren els més importants de l'any 2022.

Destaca la portada que han dedicat a l'heroi de l'any, que no és un, ni és home: les elegides han estat les dones de l'Iran, que estan en revolta permanent des del setembre.


Va ser la mort d'una jove kurda de 22 anys, Jina Amini, a mans de la policia de la moral per no portar ben posat el vel islàmic, la que va desfermar les protestes que el règim ha intentat aturar.


"El règim iranià està clarament espantat"

Azadeh Moaveni, periodista i acadèmica nord-americana d'origen iranià a qui Time ha encarregat l'article que justifica l'elecció, explica que des de llavors han mort més de 400 persones en les manifestacions.

Segons Moaveni, la intensitat de les protestes està sobrepassant la capacitat repressiva del règim islàmic, que afirma que està "clarament espantat" i que ja no sap què fer per aturar-les.

"Són veganes, desislamitzen els noms, no volen tenir fills..."

L'autora recorda les onades periòdiques de protestes de dones que hi ha hagut des que el 1980 va instaurar-se el règim, i fa un retrat sorprenent de les dones joves que s'estan manifestant:

"Són força diferents de les que les van precedir, de vegades se senten més transnacionals, de la generació Z, que no pas iranianes: són veganes, desislamitzen els seus noms, no volen tenir fills... sovint em pregunto què les ha fet tan rebels."

Moaveni destaca el contrast enorme entre un estat islamista ancorat en el passat i dedicat a glorificar els seus màrtirs, i aquestes noies que estan connectades amb el món i se senten alienes al règim.

També destaca un fet important: les protestes les estan seguint amb molt d'interès les dones de països com l'Iraq i l'Afganistan, "on la violència contra les dones és endèmica".


Zelenski i l'"esperit d'Ucraïna", persona de l'any

Però la "persona de l'any" segons Time ha estat també col·lectiva i heroica: l'han centrada en el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, però com a representant de "l'esperit d'Ucraïna".

 

Per justificar l'elecció de Zelenski, la revista afirma que amb el seu exemple, quedant-se a Kíiv des del primer moment de la invasió russa, ha demostrat que "el coratge pot ser tan contagiós com la por".

Time recorda la trajectòria del president ucraïnès al davant de les càmeres, i li atribueix la capacitat d'"entendre que l'atenció és la moneda més valuosa del planeta":

"Amb una meticulosa construcció d'imatges i repetició del missatge, ha estat contundent, de vegades sarcàstic i sempre directe: hem de salvar Ucraïna per salvar la democràcia."

"El domini que té Zelenski de les armes de l'era digital ha fet que els líders empresarials i polítics d'arreu del món es veiessin obligats a tenir-lo en compte i a prendre partit, els agradés o no."

La revista es pregunta què hauria passat en aquesta invasió amb un perfil més tradicional al capdavant de l'estat ucraïnès, algú que no hagués sabut adreçar-se d'una manera tan directa al món sencer.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIranUcraïna
Anar al contingut