Les dones cobren al mes uns 450 euros menys de mitjana que els homes

El salari mitjà mensual de les dones és de 1.708 euros, mentre que els dels homes és de 2.161

RedaccióActualitzat

L'any 2018 va ser un any de notables increments de salaris, segons l'enquesta que publica aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística.
El salari mitjà brut a Catalunya va tornar a superar els 2.000 euros bruts mensuals, un 3,7% més que l'any anterior. Al conjunt d'Espanya, els sous també pugen, fins als 1.944 euros bruts, gairebé un 3% d'increment.

 

 

Però aquestes xifres, les mitjanes, no són les més freqüents. L'Institut d'Estadística també calcula el salari medià, el més habitual a Espanya, que és de 1.642 euros bruts al mes; un 3,2% més que el 2017.

 

 

Discriminació salarial de les dones

L'anàlisi dels salaris declarats a l'enquesta de població activa aporta una nova prova de la discriminació salarial que pateixen les dones. Dels sous que són superiors als 2.178 euros mensuals, el 35% corresponen a homes, mentre que només el 24,5 arriba a les dones.

Diferències segons sectors

També orienta sobre les diferències entre sectors. Els treballadors de les grans empreses elèctriques són els més ben pagats, juntament amb els dels bancs i el sector educatiu.
Les més mal pagades són les empleades del servei domèstic, i els treballadors de l'hostaleria i l'agricultura.

Gran diferència entre treballadors del sector públic i el privat

Hi ha una gran diferència entre el salari mitjà dels tres milions de treballadors del sector públic, que és de 2.654 euros, i el dels tretze milions del sector privat, que és de 1.772 euros. La concentració de sous elevats en el sector públic ve determinada per diferents raons: el percentatge més elevat de treballadors amb estudis superiors, el tipus de feina, menys treball a temps parcial i més antiguitat.

Els sous a les autonomies

A escala regional, els sous més alts es paguen a Madrid, amb 2.264 euros; segueix el País Basc, amb 2.241, i Catalunya en tercer lloc, amb 2.067 euros de mitjana.

ARXIVAT A:
Bretxa salarial
Anar al contingut