Barcelona

Les dones casades o amb parella sobreviuen més al càncer de mama

Ho diu un estudi a gran escala que apunta que hi ha un factor emocional que pot influir en el pronòstic i ajudar en la recuperació

RedaccióActualitzat

Independentment de l'estadi i de la biologia del tumor de càncer de mama, les dones casades o en parella sobreviuen més que les solteres. Ho diu un estudi a gran escala fet als Estats Units a 500.000 dones durant 20 anys, que conclou que hi podria haver un factor emocional que influiria en com es desenvoluparà el càncer.

"El suport psicosocial, el suport familiar, el suport de les persones que estimem i que ens envolten, amb les quals estem a gust, tot això és important", ha assenyalat Javier Cortés, cap del programa contra el càncer de mama de la Vall d'Hebron i VHIO.

Les dades són clares: entre les casades o amb parella estable, de 56 anys de mitjana, la supervivència és del 89% al cap de 5 anys, i es detecta més aviat.

En canvi, entre les solteres, separades o viudes, amb una mitjana d'edat de 65 anys, la supervivència és del 82%.

L'informe conclou que caldrà que investigacions posteriors, algunes en el terreny de la psicologia, aclareixin per què.

L'estudi, en què ha participat l'hospital Vall d'Hebron, s'ha fet, principalment, amb pacients dels Estats Units des del 1990 al 2010. El punt de vista és anglosaxó, i hi ha detalls que no es poden extrapolar directament aquí, on la pacient acostuma a tenir més xarxa de suport.

"Hem de compartir els sentiments, les coses que ens passen, bones i dolentes, amb els altres, Això al final ens ajuda i crec que això es tradueix en un millor pronòstic, no només del càncer, sinó probablement d'altres moltes malalties", ha sentenciat Cortés.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut