La regla dolorosa es coneix mèdicament com a dismenorrea (Pexels)

Les dones amb una regla dolorosa ja poden demanar la baixa laboral

El metge de capçalera haurà d'autoritzar la baixa i també se n'introdueix una altra que està vinculada a l'avortament

Redacció/AgènciesActualitzat

A partir d'aquest 1 de juny es pot sol·licitar la baixa laboral per dolor menstrual incapacitant. Les dones amb regles doloroses a qui els és difícil poder fer vida normal, tindran dret a aquesta prestació temporal. La nova mesura no estableix la durada concreta d'aquesta baixa.

Aquest dret relatiu a la salut menstrual es va aprovar al febrer, en el marc de la nova llei de salut sexual i reproductiva i d'interrupció voluntària de l'embaràs, que modifiquen la llei general de la Seguretat Social.

De fet, aquest mateix dijous 1 de juny entra en vigor el dret a sol·licitar la baixa per un avortament, sigui voluntari o no, així com la baixa a partir del primer dia de la setmana 39 de l'embaràs.

La llei no recull uns requisits concrets per demanar la baixa per regla incapacitant, però serà necessari que el metge de capçalera l'autoritzi, com en qualsevol malaltia comuna.

Tampoc no especifica quina prestació econòmica es continuarà cobrant. S'havia acordat que fos una baixa remunerada des del primer dia.

El més habitual és que les baixes per contingències comunes impliquin que es manté el 60% de la base reguladora del sou des del quart dia fins al vintè i el 75% a partir del dia 21 i posteriors. Hi ha convenis col·lectius que milloren aquestes condicions.
 

La regla, una realitat més visible

La regla dolorosa es coneix mèdicament com a dismenorrea. Pot provocar còlics, diarrea, forts mals de cap i, fins i tot, febre. Fins ara, depenent del criteri de cada facultatiu, aquests símptomes ja podien arribar a justificar una baixa.

Fins ara, el motiu citat per tramitar la baixa no sol ser la menstruació, de manera aquest procés fisiològic que és diferent per a cada dona quedava invisibilitzat.

Mesures de flexibilitat horària de la Generalitat

La Generalitat també ha acordat normatives en l'àmbit de la salut laboral amb perspectiva de gènere.

El govern afirma que treballa per estendre a totes les treballadores mesures de flexibilitat horària per menstruació o climateri amb afectació a la salut, com les que ja es van aprovar per al personal de l'administració de la Generalitat.

L'acord preveu absències d'un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts. S'ha de justificar únicament mitjançant una declaració responsable.

En paral·lel, almenys una vintena d'ajuntaments han introduït permisos específics. El de Girona va ser el pioner en aquest àmbit.

 

ARXIVAT A:
SalutDrets humansIgualtat de gènereDrets laboralsEmpresa
Anar al contingut