Les donacions de particulars a ONG i fundacions es doblen i baixen les d'empreses

Les donacions de particulars a ONG i fundacions es doblen i baixen les d'empreses

Un de cada cinc catalans fa donacions periòdicament a Organitzacions no Governamentals (ONG), sobretot destinades a causes que els són més properes

Actualitzat

Les donacions de particulars a fundacions sense ànim de lucre s'han duplicat durant l'última dècada a Catalunya, segons un informe de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF).

Aquest creixement s'atribueix, en part, a la la reforma fiscal del 2014 i als canvis de tendència en les donacions, amb especial les que tenen a veure amb causes més properes als donants.

Un de cada cinc catalans fa donacions periòdicament a Organitzacions no Governamentals (ONG) i fundacions.

Des del 2003, el nombre de catalans que han fet alguna donació ha passat de 309.000 fins a 655.000, més del doble.  

 

 

Fiscalitat favorable a empreses

Per contra, les empreses han anat reduint les seves contribucions des de la crisi.

La coordinadora creu que cal una fiscalitat més atractiva per a les empreses a nivell estatal.

En l'última dècada, s'han triplicat el nombre d'empreses que fan donacions, però han reduït l'import mitjà dels donatius dels 22.000 als 8.000 euros.

Segons l'informe, les empreses que tenen una política filantròpica no arriben a l'1% del total dels declarants a tot Espanya.

Donacions a causes properes

La crisi de refugiats al Mediterrani i l'acció que hi desenvolupa l'ONG catalana Proactiva Open Arms és un dels exemples més clars de com ha canviat la solidaritat dels catalans.

D'acord amb Ricard Valls, expert en captació de fons, la gent que dedica diners a la filantropia vol proximitat i claredat.

"Els diners es dirigeixen ara, sobretot, a organitzacions que es dediquen a una sola cosa i que és molt clar el que fan"

 

 

Un altre exemple d'èxit és l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. L'any 2017 va rebre gairebé 9 milions d'euros en donacions, un 30% més que el 2015.

La recerca científica i, en especial,  la que es fa als hospitals és una de les causes més seguida pels catalans.

Una altra novetat és que s'ha multiplicat per dos l'import mitjà, que se situa en 146 euros per persona.

Per a Pere Fàbregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, hi ha molt recorregut.

"Les xifres són positives, -explica-, però també cal dir que hi ha molt terreny per créixer, ja que un 80% de la gent no fa cap donació"

 

 

Les rendes més altes són les que contribueixen amb un donatiu mitjà més alt. L'esforç més gran, però, el fan els que tenen menys ingressos.

La meitat del total de donacions prové de persones la renda dels quals se situa per damunt dels 60.000 euros a l'any.

A mesura que la renda ascendeix, hi ha més donacions, encara que això no significa que l'esforç de persones amb rendes mitjanes-altes sigui superior, ja que només donen un 0,1% de la seva renda.

Per altra banda, les rendes més baixes destinen un 1,4% dels seus ingressos, segons l'estudi de la coordinadora de fundacions.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut