Exterior de la discoteca Teatre, a Múrcia (Europa Press/Edu Botella)

Les discoteques de Múrcia incendiades no tenien llicència i havien ordenat tancar-les

Segons l'Ajuntament de Múrcia, funcionaven sense autorització des del gener de l'any passat

RedaccióActualitzat

Les discoteques Teatre i Fonda Milagros -coneguda també com La Fonda-, afectades per l'incendi on han mort 13 persones, funcionaven sense autorització des del gener de l'any passat. Així ho han explicat aquest matí des de l'Ajuntament de Múrcia, en una roda de premsa en què han participat l'actual regidor d'Urbanisme i l'anterior, que ho era quan es va ordenar el tancament d'aquests dos locals.

L'Ajuntament de Múrcia ha informat que, administrativament, eren un sol local, la discoteca anomenada Teatre, que va obtenir la llicència d'obertura el desembre del 2008. També que el juny del 2019 havia presentat una sol·licitud de modificació de l'activitat per dividir el local en dos i obrir La Fonda, que l'octubre de 2022 va ser desestimat.

El gener del 2022, l'Ajuntament de Múrcia va emetre una ordre de cessament d'activitat, en entendre que es tractava d'una "modificació substancial que requeria una llicència nova", ha explicat Antonio Navarro, tinent d'alcalde.

"La Fonda Milagros, administrativament, no ha existit mai com a tal", ha admès Navarro, que ha afegit que l'Ajuntament no tenia constància que els locals continuessin oberts.

Això, tot i que haurien d'haver tancat definitivament l'octubre del 2022, com a molt tard, quan es va emetre una segona ordre, d'execució del cessament ordenat al gener, després que al març no s'havia autoritzat la modificació d'activitat.

A més, també es va ordenar al servei d'inspecció municipal que verifiqués que el tancament es complia, ha afegit el regidor d'Urbanisme d'aleshores, que ha volgut remarcar que "l'únic responsable és l'empresa", perquè va fer "cas omís" a l'ordre municipal.

Minut de silenci a Múrcia, aquest migdia, per les víctimes de l'incendi de les discoteques (Europa Press/Javier Carrión)

Ni aquest exregidor ni Navarro, però, no han sabut explicar com és que els locals han pogut seguir funcionant durant tot aquest temps, tenint en compte, a més, que eren molt coneguts.

Navarro, d'altra banda, ha dit que l'Ajuntament actuarà "amb contundència" per "depurar totes les responsabilitats" i es personarà com a acusació particular contra l'empresa Teatre per haver incomplert les ordres de cessament. 

El 8 de març del 2022, l'empresa Teatre va presentar un projecte de legalització de l'activitat que encara no ha acabat, no ha estat resolt en sentit positiu ni negatiu, per la qual cosa l'Ajuntament entén que Teatre i La Fonda han funcionat sense autorització durant 21 mesos, des del gener de l'any passat.

En l'incendi van morir 13 persones i 24 més van quedar ferides. Aquest dilluns s'han localitzat sanes i estàlvies quatre de les cinc persones desaparegudes

El foc va començar a les sis de la matinada d'aquest diumenge a la primera planta de la discoteca La Fonda, i s'hauria propagat ràpidament als locals del costat, Teatre i un altre anomenat Golden. Les causes s'investiguen i el cas està sota secret de sumari.

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut