Les dificultats per trobar feina en l'era Covid: en quins sectors n'hi haurà?

Els experts vaticinen que es generaran llocs de treball en els àmbits sanitari, farmacèutic, agrícola, l'alimentació, la investigació, la construcció i una part de la indústria

Maria Fernández NogueraActualitzat

Tot i que l'atur va reduir-se al juliol en relació amb el juny, el nombre de persones sense feina és ara un 30% superior a fa un any. Més gent a l'atur, en un moment en què moltes empreses estan molt tocades per la crisi i en què encara hi ha desenes de milers de treballadors en situació d'ERTO. Si al febrer, abans de la irrupció de la crisi del coronavirus, un 75% de les empreses tenien previst contractar nou personal, ara aquesta xifra ha baixat en picat. Segons una enquesta recent del gabinet d'estudis Adecco Group Institute, només el 30% de les companyies preveuen fer contractacions noves aquest 2020. Hi ha, doncs, menys opcions per a aquells que ara estan buscant feina.

 

Durant els mesos del confinament, entre el març i el juny, la contractació laboral a Catalunya va caure de manera brusca. Es van firmar un 53% menys de contractes de treball que en el mateix període de l'any anterior. Amb la recuperació de l'activitat, al juliol, la caiguda va ser una mica més suau, del 32%. Però el 90% dels contractes que es van formalitzar van ser temporals, uns quants fins i tot per dies o per hores. Ho explica Pau Cortadas Guasch, professor d'Economia a la UOC:

"El fet que un contracte pugui ser temporal o pugui tenir costos d'acomiadament menors fa que els empresaris, tot i estar en època d'incertesa, contractin. I això, en el mes de juliol, ho hem vist."

José Antonio Pasadas, secretari de polítiques sectorials de la UGT, alerta que "quan es redueix l'oferta de feina, augmenta també la precarietat".

Una precarietat que preocupa la Yolanda, que ara s'ha d'incorporar al mercat de treball després d'haver estat 15 anys cuidant-se de la família. Just abans de l'estat d'alarma, ja tenia emparaulada una feina, però tot es va parar de cop i no hi va poder accedir. La Yolanda -que era estilista, però ara no pot exercir per motius de salut- s'està formant com a administrativa. I és justament en la formació en el fet que incideixen tots els experts com a clau per distingir-se entre la resta i poder trobar abans una feina.

En un moment en què un dels tractors econòmics, el turisme, està molt tocat, en quins sectors hi haurà feina? Segons Javier Blasco, director d'Adecco Group Institute, la postpandèmia es caracteritzarà per una recuperació d'alguns sectors, com el sanitari, el farmacèutic, l'agrícola, la investigació, una part de la indústria i, sobretot, el sector de l'alimentació.

L'expert també situa la construcció com un dels sectors on es generaran llocs de treball.


Cues a les oficines d'ocupació

Arran de la crisi del coronavirus, a les oficines d'ocupació públiques, ara, hi ha més atenció telefònica, mampares, mascaretes... I una sala d'espera on ja no hi seu ningú perquè la cua, ara, es fa fora. Una cua que no és pas més llarga perquè aquí només hi ha els que tenen cita prèvia i és molt difícil obtenir-ne. Però en el segon trimestre, el del confinament, es van perdre un milió de llocs de treball a Espanya i, amb una economia molt tocada i desenes de milers de treballadors encara en ERTO, és molt més difícil trobar una feina. I això limita l'optimisme dels que en busquen.

 

 

ARXIVAT A:
AturPrecarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut