Les dificultats per regularitzar les plaques solars en els blocs de pisos

Nombroses comunitats de veïns denuncien les traves d'Endesa, que els impedeixen rebre les compensacions que els correspondrien com a generadors d'energia

RedaccióActualitzat

Les plaques solars d'autoconsum estan vivint un autèntic boom, però gairebé totes s'instal·len en cases unifamiliars. Ara bé, quan es tracta d'un edifici de pisos, que és on viu el gruix de la població, hi ha moltes traves per regularitzar la instal·lació i per aconseguir l'objectiu final, que és rebaixar la factura de la llum.

D'exemples n'hi ha diversos a moltes ciutats catalanes. Comunitats de veïns que han fet el pas i s'han instal·lat plaques a la teulada de manera col·lectiva, i que, passats els mesos --fins i tot anys-- encara no han rebut cap compensació en la seva factura, tot i que estan injectant aquesta energia a la xarxa elèctrica.

És el cas d'en Francesc, veí d'un bloc de pisos del barri de Gràcia de Barcelona i copropietari de les plaques solars que s'hi van instal·lar i donar d'alta ja fa un any. Denuncia que no reben cap factura i que, de fet, estan "regalant" aquesta energia.

"Nosaltres estem generant 2,2 kWh i s'estan injectant directament a la xarxa elèctrica. Algú se n'està aprofitant, perquè no se'ns està compensant."

Plaques solars
Instal·lació de plaques solars en un terrat comunitari (Som Energia)

A les instal·lacions d'autoconsum, un comptador calcula quanta energia han generat les plaques solars, que va a parar al domicili i també a la xarxa i, després, la comercialitzadora fa una compensació econòmica en la factura. És a dir, que cobra de menys en funció de l'energia generada. Un tràmit relativament ràpid quan es tracta de cases unifamiliars, però que es complica quan les plaques solars són de diversos propietaris.

En molts casos, la conclusió és que la responsable de passar les lectures dels consums de cada una de les vivendes, així com de la generació, no passa les dades a la comercialitzadora, que no pot facturar ni autocompensar.

En el cas d'en Francesc i la resta de veïns copropietaris de la instal·lació, és Endesa, la distribuïdora i propietària de la xarxa elèctrica, que, al no fer les lectures dels comptadors, no permet a la comercialitzadora, en aquest cas Som Energia, facturar i compensar-los.

"Hi ha algú que no ho està fent bé, que és Endesa, i un altre, que és la Generalitat, que tampoc no els està pressionant."

Aquests veïns, com molts d'altres, no saben quan rebran, finalment, la factura de la llum, però si no se'ls descompta correctament l'energia generada durant tot aquest temps, ja han avisat que portaran el cas als jutjats.

Plaques solars
Tècnics instal·lant plaques solars en una teulada (CCMA)

Un altre cas el trobem al barri de les Corts, on els veïns d'un bloc de pisos van instal·lar plaques solars al terrat ja fa més de dos anys i mig. Després de moltes gestions amb Endesa, la immensa majoria dels veïns segueixen sense rebre cap compensació econòmica en la factura per l'energia que injecten a la xarxa.

Finalment, alguns veïns de l'edifici fa poc que han aconseguit la compensació per les plaques. Són els que han deixat Endesa i han marxat a una altra comercialitzadora.

Per la Generalitat, l'opció més recomanable és canviar de companyia si aquesta no respon, ja que l'opció de sancionar per part de l'administració no afecta els temes regulats. Endesa, per la seva part, s'escuda dient que és la normativa la que fa difícil el tràmit. Ara bé, diverses fonts del sector apunten aquesta companyia com a principal responsable dels retards, que no es donen amb altres companyies.

 

ARXIVAT A:
EnergiaSostenibilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut