Rètol contra la prostitució i l'explotació sexual de les dones, a Gavà
Rètol contra la prostitució i l'explotació sexual de les dones, a Gavà

Les diferents estratègies dels municipis per combatre l'explotació sexual de la dona

Diversos ajuntaments aproven canvis legals i promouen la formació per eradicar el masclisme i la tracta de persones

RedaccióActualitzat

Un centenar de municipis de tot Espanya han demanat al govern de Pedro Sánchez que apliqui mesures per abolir la prostitució. Integren la Xarxa de Municipis lliures de Tracta, que han triat aquest nom perquè consideren que una cosa és indissociable de l'altra.

A Catalunya, una trentena de municipis catalans han pres la iniciativa per abolir la prostitució i l'explotació sexual de les dones. Coincideixen a posar l'accent que cal assenyalar els clients, els homes que fan possible el negoci.

Més enllà de fer els canvis legislatius necessaris, n'hi ha que també posen l'accent en la prevenció, mitjançant l'educació.  

Educar contra el masclisme

És el cas de Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental, amb una població molt jove i on la prostitució no és un problema visible.

A l'escola d'art, per exemple, nois i noies adolescents participen en un taller en què, amb un simple joc de rol identifiquen actituds masclistes que no han de deixar passar.

 

Taller contra el masclisme, a Sant Cugat del Vallès

 

Els joves que hi participen reconeixen que els ha ajudat a visibilitzar moltes actituds masclistes.

Fins ara, com explica David Almazor, psicòleg infantil i adolescent, molts pensaven que aquests comportaments formaven part de les relacions de parella.

"Hi ha desconeixement. Ho identifiquen com una cosa que té a veure amb la relació de parella, que és intrínseca als homes i les dones i a les relacions de parella que s'estableixen. I que, per tant, s'ha d'acceptar com una cosa més. Que no és violència, sinó una discussió de parella."

Alertar contra la tracta

Educar, sensibilitzar i conscienciar també és la màxima de Sils, a la Selva, on han instal·lat rètols de la carretera, ben visibles, contra l'explotació sexual.

 

Rètols contra l'explotació sexual, a la carretera, a Sils

 

Fa deu anys van tenir alguns episodis de prostitució, i van ser dels primers municipis a multar només els clients, els homes.

Albert Miralles, regidor de Via Pública, remarca que les sancions no són amb finalitat recaptatòria, sinó dissuasòria.

"Esperem que no calguin sancions, perquè la voluntat no és recaptatòria, però si n'hi ha, n'hi haurà exclusivament per al prostituïdor, per al client. Perquè hi ha aquell principi -que és el de l'abolició- que sense client no hi ha prostitució i, sense prostitució, no hi ha tracta."

 

Notícia relacionada: Mapa de la prostitució: com es reparteixen el territori les xarxes de tràfic de dones

 

Les multes per prostitució, a casa

A Gavà han anat una mica més enllà: des del juliol, en aquesta població del Baix Llobregat envien les multes -de fins a 3.000 euros- a casa dels clients.

Fins ara n'han posat quinze. Aquest mes aprovaran per ordenança municipal que només es multarà els homes.

 

A Gavà, les multes per prostitució s'envien a casa del client

 

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, defensa que, dins de les seves competències, els ajuntaments tenen marge per actuar.

"Som conscients que, en aquest país i en l'actualitat, l'exercici de la prostitució és una activitat que està en cert llimb legal, és una situació alegal. Però des dels ajuntaments, tot i que no tenim moltes competències ni molts recursos, sí que es poden fer coses."

Així, a més de posar multes, també es dediquen a posar entrebancs a la prostitució: han tallat camins del Parc Agrari amb cadenes i pedres grosses, han bloquejat accessos amb pilones de formigó i, fins i tot, han fet esvorancs perquè els cotxes no puguin aparcar i trobar-se amb les dones que exerceixen a la C-31.

Accessos bloquejats, a Gavà, per impedir l'exercici de la prostitució

 

Encara no hi ha xifres oficials de com han incidit totes aquestes iniciatives per reduir la prostitució, però a Gavà sí que tenen constància que el nombre de prostitutes a la carretera s'ha reduït dràsticament.

 

Notícia relacionada: La prostitució, cal regular-la o prohibir-la?

ARXIVAT A:
Prostitució
Anar al contingut