Les defenses impugnen els documents de la "causa general i prospectiva" del jutjat 13
Advocats de les defenses, amb alguns dels acusats al darrere, aquest dilluns al Tribunal Suprem
Madrid

Les defenses impugnen els documents de la "causa general i prospectiva" del jutjat 13

La defensa de Joaquim Forn, en canvi, no ha impugnat cap document proposat per les acusacions

Josep Maria CampsActualitzat

L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha reclamat aquest dilluns al tribunal del judici del procés la impugnació de bona part dels documents que han presentat les acusacions en la fase documental.

Van den Eynde ho ha fet després que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat llistessin tots els documents que consideren que el tribunal ha de tenir en compte en aquesta causa. Vox ha assumit com a pròpia la llista proposada pels fiscals.


"Proves noves"

L'advocat de Junqueras ha demanat la impugnació de bona part dels documents perquè considera que són tots proves noves, perquè les acusacions no els havien proposat abans:

"La prova es proposa en els escrits de conclusions provisionals i en les qüestions prèvies del judici."

"Les acusacions demanen prova nova en aquest tràmit, i això no és possible. "

Andreu Van den Eynde, consultant amb Raül Romeva mentre Oriol Junqueras i Xavier Melero escolten, aquest dilluns al Tribunal Suprem


La "causa general i prospectiva" del jutjat 13

L'advocat també ha impugnat, per vulneració de drets fonamentals, els documents generats durant la instrucció de casos previs, com és el cas del de l'Audiència Nacional i del del jutjat 13 de Barcelona, que ha considerat una "causa general i prospectiva":

"Hi ha elements del plenari que demostren que la causa del jutjat d'instrucció 13 és una causa general i prospectiva, en la qual les ingerències en drets fonamentals, i singularment en les resolucions de registre del 20 de setembre, d'intervencions telefòniques, de bolcat i anàlisi de totes les comunicacions del govern de la Generalitat, i, en definitiva, de qualsevol incidència de dret en el context d'una causa prospectiva."

Van den Eynde ha assegurat que durant aquesta instrucció no només es van vulnerar drets fonamentals, sinó que a més, la documentació que es va generar no s'ha pogut sotmetre a contradicció judicial.

Van den Eynde també ha reclamat la impugnació de vídeos que el mateix ministeri fiscal va admetre que "s'havien editat fora de control judicial", i que això n'invalida l'"originalitat" i la "fiabilitat" com a proves.


Els "documents dúplex" de Melero


En una estratègia diametralment oposada a la de la defensa de Junqueras i Romeva, Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, no ha impugnat cap dels documents proposats per les acusacions.

Ho ha fet perquè considera que tots aquests documents, que ha definit com a "dúplex", li serveixen per provar la innocència del seu defensat:

"Aquesta defensa considera que tots els documents sotmesos a consideració del tribunal per part de les acusacions són documents dúplex, en el sentit que a l'acusació li serveix, però també a la defensa. En el nostre entendre, tots ells apuntalen suficientment la tesi de la defensa, i no n'impugnem cap."


La resta de defenses s'afegeixen a Van den Eynde

Per la seva banda, les defenses de la resta d'acusats s'han afegit, una a una, a les impugnacions reclamades per Van den Eynde, i ho han fet pels mateixos motius.

En concret, Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa, també s'ha referit a la documentació generada pel jutjat 13:

"És documentació obtinguda a l'esquena de les defensa: obtinguda en altres procediments, concretament, al jutjat d'instrucció 13, en què aquesta defensa no estava personada i no va poder intervenir en la seva pràctica, amb vulneració del seu dret a la defensa."


"No s'ha acreditat l'autenticitat"

Bergés també ha detallat els motius d'impugnació d'altres documents proposats, per exemple, correus electrònics que considera que no s'explica d'on surten:

"Ens referim als correus electrònics que obren en la peça 10, ja que no consta la manera en què s'han obtingut. Dit d'una altra manera, no consta si s'han respectat les degudes garanties en el procés d'obtenció, i tampoc s'ha acreditat la seva autenticitat respecte al contingut ni a la seva autoria."

En aquest sentit, Olga Arderiu ha al·legat que les acusacions proposen com a prova tuits atribuïts a la seva defensada, Carme Forcadell, que un testimoni va admetre durant el judici que havia escrit en nom seu sense consultar-l'hi.

Alguns dels advocats, de fet, han impugnat "en bloc" totes les proves proposades aquest dilluns per les acusacions.

Alguns d'aquests documents són els atestats de la Guàrdia Civil o notícies de premsa, que les defenses consideren que no són documents acceptables en un judici.

Marchena ha dit que el tribunal decidirà sobre les impugnacions de documents demanades per la defensa al final de la fase documental.

Amb l'exposició aquestes impugnacions el president del tribunal ha donat per acabada la sessió de matí d'aquest dilluns al judici del procés.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut