Les defenses denuncien que no s'hagi acceptat la traducció simultània al judici

Segons els portaveus Homs i Elena, la traducció consecutiva del català al castellà dificultarà la comprensió

redaccióActualitzat

Durant el judici contra els líders independentistes per l'1-O, hi haurà traducció del català al castellà, però no simultània sinó consecutiva.

És a dir, els acusats i testimonis que optin per declarar en català hauran de fer pauses perquè els tradueixin al castellà.


La traducció consecutiva no és "acceptable"

En declaracions al programa "Els matins" de TV3, els dos portaveus de les defenses, Francesc Homs i Joan Ignasi Elena, asseguren que aquest tipus de traducció no és "acceptable":

Joan Ignasi Elena: "El mecanisme triat no és el que facilita més la comprensió i el poder explicar-se, no només al tribunal, sinó al món, que és el que l'estarà mirant, perquè anar interrompent cada tres frases a la persona per continuar dificulta la comprensió, això és indiscutible."

"No estem parlant d'un debat, estem parlant que s'hi juguen 26, 17, 25 anys de presó."

Francesc Homs: "La traducció consecutiva no és una opció acceptable perquè no permet construir un relat expositiu. Imagini's que això que he dit ara hagués tingut quatre talls consecutius, hauria perdut el fil."

"No és una opció i ho posarem de manifest perquè som molt conscients que hi haurà un partit de tornada, que és el Tribunal Europeu de Drets Humans, malauradament."

 

Aquest tipus de traducció pot provocar que alguns dels acusats i testimonis que volien declarar en català ho acabin fent en castellà. Segons Elena, els acusats ja ho han decidit.


Respondre a les acusacions

Pel que fa al dubte sobre si els acusats respondran a les preguntes de les acusacions, Homs, que representa les defenses dels acusats de JxCat, ha avançat que respondran a l'Advocacia de l'Estat i també a la Fiscalia.

Per la seva banda, Elena, que exerceix de portaveu de les defenses dels acusats d'ERC, no ha desvelat si respondran a la Fiscalia. Tots dos, això sí, han deixat clar que cap acusat no respondrà a les preguntes de l'acusació particular, representada per Vox.


Vox ha condicionat la Fiscalia

Elena ha aprofitat per dir que el paper de Vox en aquest procés no ha estat precisament folklòric. De fet, ha assegurat que ha condicionat de manera determinant el paper de la Fiscalia:

"Vox no només té, i és escandalós, una presència mediàtica que li permet fer campanya electoral, sinó que a més ha condicionat de forma determinant tot el procediment."

"És a dir, la Fiscalia ha anat de la mà de Vox, que és qui inicia el procés al jutjat 13 de Barcelona amb una denúncia seva i de Miguel Duran. Són els que condicionen que mantinguin a la presó en Joaquim Forn i són els que han anat marcant i condicionant el ritme del que ha fet la Fiscalia durant tot aquest temps."

 

Elena ha definit Vox com "el cavall de Troia d'altres forces molt més poderoses de l'estat espanyol".


La supeditació a les eleccions, "una frivolitat"

Pel que fa al calendari del judici i a la possibilitat d'accelerar-lo perquè no es solapi amb les pròximes eleccions municipals, europees i possiblement generals, Elena ho ha considerat "una frivolitat".

Segons Elena, l'únic que pot condicionar la durada del judici és que es garanteixin els drets processals dels acusats.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut