Berlín

Les declaracions del president d'Air Berlin motiven un boicot contra la companyia

La reacció a les paraules del director d'Air Berlin en què menyspreava el català no s'ha fet esperar. A través de la xarxa comencen a sorgir diverses crides de boicot a la companyia i l'associació Plataforma per la Llengua ha anunciat accions contra Air Berlin. Per una banda, prendrà mesures per donar a conèixer el català a la companyia, però per l'altra promourà vols alternatius. També l'Obra Cultural Balear ha fet sentir la seva veu. Considera inacceptables els atacs al català i ha posat en marxa una campanya d'enviament de cartes a l'empresa. Són les primeres respostes a les paraules de Joachim Hunold, que en l'editorial de la revista de la companyia va denunciar que a les Illes hi ha discriminació del castellà.

Actualitzat

A internet, el primer lloc on es desenvolupen aquestes campanyes, comença a córrer la veu d'un boicot a Air Berlin. La queixa segueix les vies habituals, i proposa no comprar els serveis de la companyia i enviar correus als càrrecs de l'empresa expressant-los l'enuig i indignació per les paraules del seu president.

La idea d'enviar cartes a la direcció és el que proposa l'Obra Cultural Balear, que fins i tot facilita un model de queixa. Aquesta entitat considera inacceptables els atacs al català de l'article de Joachim Hunold.

La Plataforma per la Llengua també ha mogut fitxa. L'associació ja ha avançat que prendrà mesures donant informació sobre vols alternatius a Air Berlin perquè els ciutadans que no estiguin d'acord amb les paraules del seu president, Joachim Hunold, puguin escollir altres aerolínies. També s'anuncia una acció, encara per determinar, per canalitzar el malestar dels usuaris cap a la companyia.

El Govern Balear no demanarà cap rectificació pública, però vol reunir-se amb els directius de l'empresa. Durant la trobada, el Govern Balear vol aclarir que la recomanació que van fer a diferents aerolínies perquè incloguessin el català a les seves comunicacions només vol estendre l'ús del català a tots els àmbits, i que no intenta discriminar el castellà o l'alemany. El conseller de la Presidència, Albert Moragues, vol defugir qualsevol polèmica.

Les paraules de Hunold

El director general de la companyia Air Berlin s'ha pres molt malament la carta que el Govern Balear va enviar a totes les aerolínies amb destinació a les Illes. L'objectiu de la carta, signada per la directora general de Política Lingüística, era manifestar l'interès "a garantir un ús adient de les llengües oficials en les comunicacions de la companyia amb els seus passatgers". La resposta del director en l'editorial de la revista "Air Berlin Magazin" ha estat contundent. Joachim Hunold expressa el seu rebuig a la proposta amb frases com: "Avui, el castellà ja no és una llengua oficial".

El director general d'Air Berlin afirma en l'editorial de la revista "Air Berlin Magazin" que "hi ha pobles de Mallorca on els nens ja no parlen el castellà. A les escoles, el castellà és una llengua estrangera més". Hunold es pregunta: "Els he de donar cursos de català per decret als meus treballadors? I els que volen a Galícia o el País Basc voldran que ens hi dirigim en gallec o en basc? És que ja no parlen en castellà?".

Des d'Air Berlin insisteixen que el director de l'empresa ha exercit la seva llibertat d'expressió i han insistit a dir que el conflicte entre el castellà i el català "és una realitat", ha afirmat el director general de la companyia a Espanya i Portugal, Álvaro Middelmann. I han afegit que Air Berlin és una empresa europea i que han de garantir la llengua comuna de tots els espanyols.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut