El bitcoin i l'ethereum suposen el 80% del volum de mercat de les criptomonedes (Reuters/Dado Ruvic)
El bitcoin i l'ethereum suposen el 80% del volum de mercat de les criptomonedes (Reuters/Dado Ruvic)

Les criptomonedes mouen 60.000 milions d'euros en un any, només a Espanya

Un informe del Banc d'Espanya apunta que un 1% de les operacions amb moneda virtual són fraudulentes

Espanya és el cinquè país en el rànquing europeu d'operacions amb criptomonedes. L'any passat aquest sector va moure 60.000 milions d'euros, gairebé un 5% del PIB.

Així ho recull un informe del Banc d'Espanya, que ha detectat que l'interès per les monedes virtuals va guanyant terreny i cada cop amb operacions de més import, perquè hi han entrat grans inversors institucionals.

A partir de les dades d'una enquesta d'un portal especialitzat, Finder, el Banc d'Espanya apunta que un 12% dels adults, la majoria joves d'entre 18 i 24 anys, tenen monedes virtuals.


Un 1%, operacions fraudulentes

I del total d'operacions que es fan, un 1% són il·lícites, d'acord amb les operacions en què hi ha hagut investigació policial.

Seguint la proporció de la resta d'Europa, la majoria són estafes i, en segon lloc, robatoris de moneda virtual.

Aquesta és la radiografia de la situació dels criptoactius que fa el Banc d'Espanya, en un informe on reconeix que no té capacitat per actuar i que és difícil accedir a les dades, perquè és un sector que no està regulat i per això s'ha de refiar d'enquestes publicades a internet.

De fet, alerta que un dels riscos és precisament el fet que no hi ha normativa ni supervisió.

També assenyala que això pot servir per al blanqueig de diners i altres operacions il·lícites.

Per ara, només la Comissió Nacional del Mercat de Valors ha publicat una circular i la Unió Europea està treballant en una proposta de regulació. 

L'informe del BCE apunta alguns dels riscos que veu en les criptomonedes
L'informe del BCE apunta alguns dels riscos que veu en les criptomonedes(Pexels)

 
Risc financer  

El bitcoin encapçala el volum de negoci de les monedes virtuals i, juntament amb l'ethereum, copen el 80% del valor de mercat.

Són criptomonedes amb molta volatilitat, més que la borsa. Això podria posar en risc el sistema financer, segons el Banc d'Espanya, perquè una caiguda del valor de les criptomonedes podria contagiar els altres mercats.

També veu riscos per un altre tipus de monedes virtuals, les anomenades stablecoins. Aquestes poden estar avalades per un producte financer o per una divisa.

El Banc d'Espanya veu el perill que aquestes inversions acabin substituint els dipòsits, i això afectaria una de les formes de finançament dels bancs tradicionals. I, en última instància, podrien fer pujar els tipus d'interès dels préstecs.

Altres perills que ha identificat estan relacionats amb la complexitat tecnològica que envolta la compravenda de monedes virtuals i l'emmagatzematge, com per exemple que es necessiten unes claus d'accés que si l'usuari perd o algú les hi roba, ja no hi pot accedir i recuperar els diners.

El supervisor espanyol també avisa que l'aspecte tecnològic que requereix comporta un consum energètic molt alt, que no seria convenient amb l'amenaça de la crisi climàtica.

 

ARXIVAT A:
Criptomonedes
Anar al contingut