Simulacre de rescat d'un escalador per part dels bombers
Simulacre de rescat d'un escalador per part dels bombers

Les crides a la prevenció no fan baixar els rescats a la muntanya

El primer mig any d'aquest 2019 s'han fet pràcticament tants rescats com en el mateix període de l'any passat

Actualitzat

Durant les vacances, molta gent practica activitats de tot tipus al medi natural i, en especial, a la muntanya. I, amb això, augmenta també el nombre d'actuacions dels Bombers. Tot i les advertències i els consells preventius, el nombre de rescats no acaba de baixar.

En el primer semestre d'aquest any s'han fet 448 rescats a la muntanya.

En el mateix període de l'any passat, n'hi va haver 453. I fa dos anys se'n van fer 435.
 

 

És molt important, per fer una sortida a la muntanya, anar ben equipat i ben informat de les condicions meteorològiques per evitar rescats com els que aquest dimecres han simulat els Bombers.

En aquest simulacre un escalador queda penjat i ferit a la roca de la Mola, a Terrassa. S'excusa d'aquesta manera:

"Pensava que seria una via amb millors ancoratges, que seria més segura i de sobte he perdut de vista els ancoratges, m'he començat a trobar molt exposat i m'he posat nerviós, i llavors és quan he caigut."

Aleshores s'activa el grup especialitzat de rescat dels Bombers, els GRAE. En aquesta simulació les condicions meteorològiques són prou òptimes, però no sempre és així. 

Durant la maniobra d'aproximació, el perill augmenta, com explica el bomber de GRAE Eloi Callado.

"Treballar amb helicòpter és una gran eina però sí que hi ha un parell de moments, quan passem d'estar penjats al cable de l'helicòpter a estar penjats a la paret, que hi ha una mica de risc."

En suspensió fan les primeres cures a l'escalador accidentat per estabilitzar-lo i el baixen fins a un lloc pla on el pugui recollir l'helicòpter.
 

Simulacre de rescat d'un escalador que ha caigut i s'ha ferit a la cama

El sergent de la Unitat Tècnica GRAE, Alfons Estarlich, explica que treballen per innovar amb un mètode de rescat que els ha de permetre guanyar temps per evacuar abans el ferit a l'hospital.

"Hem fet un descens del ferit fins a terra i l'hem tret de terra. El que hem de poder fer és treure directament des de la paret rescatador i ferit."

L'estrès dels bombers augmenta quan han de fer rescats poc abans de fosquejar perquè l'helicòpter, de nit, té prohibit volar. I sense l'helicòpter el rescat es pot complicar molt, i allargar-se durant més hores.
 

 

 

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut