Les criatures tornen al carrer: què es pot fer i què no a partir de diumenge?
Imatge d'arxiu de nens confinats

Les criatures tornen al carrer: què es pot fer i què no a partir de diumenge?

Protecció Civil ha compartit unes recomanacions per tal de protegir els menors i els altres i reduir els possibles contagis

Actualitzat

A partir de diumenge, els nens i nenes podran sortir al carrer un cop al dia, durant una hora i sense allunyar-se més d'un quilòmetre de casa. Protecció Civil ha publicat una sèrie de mesures que menors i adults hauran de tenir en compte.

Primer de tot, deixa clar que els infants de fins a 13 anys (inclosos) només podran sortir una hora al dia i sempre acompanyats d'un sol adult. Aquest pot ser el pare, la mare o tutor, o un altre familiar que visqui a casa. Com a màxim, es permet sortir un adult amb 3 germans o germanes.

Si el menor surt amb un altre familiar, ha de portar una autorització expressa dels seus tutors. I si surt amb un germà més gran de 18 anys, aquest ha de viure al mateix domicili o fer-se càrrec de l'infant.

Els nens i nenes de 14 anys o més no estan inclosos en aquests passejos, però poden fer les mateixes activitats permeses que un adult, com anar a comprar o a passejar el gos, i sense anar acompanyats d'un adult.


Franges horàries per edats

La proposta aprovada en el Consell de Ministres del govern espanyol diu que se'ls permetrà sortir una hora al dia en l'interval de les 9 del matí a les 9 del vespre. El govern català, però, aconsella que es faci per franges.

És a dir, que els menors de 6 anys surtin de les 11 del matí a la 1 i que aquells que en tenen més de 6 ho facin de 4 a 6 de la tarda. D'aquesta manera, ha assenyalat el president Quim Torra, s'evitaran aglomeracions i es reduiran els possibles contagis.

Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil, també ha explicat que si es fa un bon ús d'aquesta recomanació, "alliberarem unes franges horàries que, en el futur, podran utilitzar altres col·lectius, com la gent gran".

 

No anar més enllà d'un quilòmetre del domicili

Segons Protecció Civil, es pot anar a parcs, al bosc o la platja sempre que siguin a menys d'un quilòmetre de casa. En canvi, no es pot anar a zones esportives, ni parcs infantils ni tobogans ni gronxadors, ni altres àrees de jocs, perquè les superfícies poden estar contaminades.

Delgado ha destacat que tampoc no es recomana asseure's en bancs i passar-hi gaire estona, per tal d'evitar "l'acostament amb altres unitats familiars". I que en tot moment s'ha de fer cas als ajuntaments si marquen alguna zona on no es pot accedir, com, per exemple, algun parc o platja.

Es permet sortir per caminar i jugar, sempre mantenint la distància de seguretat, i també es pot aprofitar per passejar el gos. En cap cas es pot agafar el transport públic o anar amb cotxe.
 

La normativa no diu si es pot agafar la bicicleta o el patinet, però protecció civil recorda que, si es fa, ha de ser per passejar i no pas per córrer.


Rentar-se les mans i mantenir la distància de seguretat

Com en el cas dels adults, no es pot sortir de casa si es tenen símptomes o la malaltia de la Covid-19 ni tampoc si dins del domicili s'està en aïllament. Es recomana prendre's la temperatura abans de sortir i no fer-ho si algú de la casa té 37 ºC o més.

Cal recordar als infants que, si es troben algun amic o familiar que no visqui al seu domicili, han de mantenir sempre la distància de seguretat de 2 metres i no tocar-se. És a dir, ni petons ni abraçades, només s'hi pot xerrar una estona breu.

No és obligatori portar guants, però sí rentar-se les mans abans i després de sortir per precaució.

Protecció Civil recomana que a partir de 3 anys se surti amb mascareta "sempre que es pugui", tot i que no és obligatori.
 

Els nens i nenes poden beure al carrer si ho necessiten, encara que no és recomanable ni beure ni menjar-hi. "És a dir, no podem berenar al carrer com teníem costum", ha assenyalat el subdirector de Protecció Civil.

Respecte a la mobilitat pel carrer, destaquen que, tot i que es pot circular per on es vulgui, sempre és millor que es faci per la dreta, per intentar creuar-se amb la menor quantitat de gent possible.

I, pel que fa al contacte amb veïns, no es permet l'ús de les zones comunitàries i sempre és millor pujar per les escales i deixar l'ascensor per a la gent que ho necessiti.

Així mateix, es recorda que els menors amb TEA, TDAH o alguna discapacitat poden sortir el temps que necessitin sense estar limitats únicament a una hora al dia.
 

 

ARXIVAT A:
MenorsCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut