Les criatures surten al carrer després de 43 dies de confinament

Criatures caminant o amb cotxets, bicicletes i patinets canvien el paisatge dels carrers de pobles i ciutats arreu de Catalunya

Actualitzat

Molts infants menors de 14 anys ja han sortit al carrer aquest diumenge al matí i han canviat el paisatge d'aquestes últimes setmanes. És la nova mesura per alleugerir el confinament.

Molts d'ells han sortit amb bicicletes, patinets o patins per fer aquest passeig acompanyats d'un adult. En alguns casos han coincidit amb amics, però la consigna és clara: s'ha de mantenir la distància social.

Cada major d'edat pot acompanyar un màxim de tres menors alhora. Es pot sortir una hora entre les 9 del matí i les 9 del vespre, sense allunyar-se més d'un quilòmetre del domicili del menor. Es pot agafar una joguina, però serà obligatori mantenir la distància de dos metres respecte a altres grups de persones. La Generalitat recomana seguir la llista de consells addicionals que ha elaborat per minimitzar riscos.

Nens, nenes, cotxets, bicicletes i patinets tornen als carrers de Barcelona (CCMA)

Els infants de 0 a 13 anys han pogut començar a sortir des de les 9 del matí d'aquest diumenge del confinament total que els ha mantingut 43 dies tancats a casa. És la primera mobilitat dels menors després de 6 setmanes de confinament total, concretament des del 12 de març, quan van tancar les escoles. A Catalunya hi ha al voltant d'1.200.000 nens i nenes menors de 14 anys.

Canvi de paisatge als carrers

A Barcelona, s'han tornat a veure cotxets, bicicletes i patinets, i ha canviat el paisatge de la ciutat, on no es veia nens i nenes passejar des del 12 de març. Els infants menors de 14 anys han pogut canviar els balcons, patis i terrats per sortides de no més d'una hora i a màxim un quilòmetre de casa seva.

Els més matiners ho han fet a partir de les 9, molts amb mascareta i agafats de la mà dels pares. En concret, del pare, la mare o el tutor, a qui en alguns casos han acompanyat a comprar el pa o al supermercat.

Infants corrent pel carrer Marina, tancat al trànsit, davant la Sagrada Família a Barcelona (ACN/Mar Vila)

En d'altres, com al barri de la Sagrada Família, els nens s'han esbargit corrent pel carrer Marina, lliure de cotxes, sense entrar als parcs propers, tancats al públic.
         
Les criatures també han pogut sortir al camp, al bosc o la platja, sempre que sigui a menys d'un quilòmetre de casa.

A Badalona, els nens han tornat a gaudir de les platges. En alguns municipis, en canvi, les han tancades.

A Vic, un pare i dos fills, amb bicicleta a la zona de les Adoberies (ACN/Laura Busquets)

A d'altres poblacions com Vic, el repic del campanar de la plaça Major donava el tret de sortida a les 9 en punt, però les criatures no han sortit esperitades. Ho han fet a poc a poc, a mesura que avançada el matí.

S'han començat a veure al passeig, al Parc Balmes, a les Adoberies i al Teatre l'Atlàntida, els primers nens des de feia setmanes, que acompanyaven els seus pares a treure el gos o simplement a passejar.

 

La normativa

Cada dia disposen d'una hora per passejar i airejar-se entre les 9 del matí i les 9 del vespre, segons la norma del Ministeri de Sanitat publicada al BOE.  Poden sortir fins a tres menors alhora, sempre acompanyats d'un sol adult i fins a un quilòmetre al voltant del domicili. Poden portar una joguina, però no poden jugar als parcs infantils ni amb altres nens, i cal respectar sempre la distància de dos metres en les trobades.

 

Els infants poden sortir al camp o al bosc sempre que estigui en un radi d'un km de casa (CCMA)

 

Recomanacions addicionals del govern català

Com a complement a la normativa del ministeri, el govern català recomana fer un ús preferent de les franges horàries per reservar els horaris restants perquè altres col·lectius vulnerables puguin sortir en un futur amb garanties de seguretat.

El subditector de Planificació de Proteció Civil,
Sergi Delgado, ha explicat a TV3 que recomanen que els infants de 0 a 5 anys surtin preferentment entre les 11 i la una del migdia, i els de 6 a 13 anys, entre les 4 i les 6 de la tarda.

El govern de la Generalitat ha fet una llista de recomanacions addicionals, a banda de la norma del govern espanyol publicada al BOE.

 

 

Sergi Delgado, subdirector de Planificació de Protecció Civil, ha explicat a TV3 que les recomanacions que es fan des de Protecció Civil són també en previsió d'ampliar el desconfinament a altres col·lectius vulnerables, com les persones grans o amb altres situacions, perquè puguin sortir al carrer més endavant.

"Aquesta és una adaptació a la sortida a l'espai públic, i es recomana  fe un ús preferent de les franges horàries per reservar els altres horaris a futures sortides d'altres col·lectius vulnerables, com la gent gran."

 

Sergi Delgado, subdirector de Planificació de Protecció Civil (CCMA)
ARXIVAT A:
Coronavirus Menors
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut